McLaren: My chceme vyhrávat zítra, Honda až někdy

McLaren: My chceme vyhrávat zítra, Honda až někdy

Éric Boullier popisuje těžkosti plynoucí z odlišnosti strategií obou značek.

Závodní ředitel McLarenu se nechal slyšet, jaké jsou náročné stránky spolupráce s Hondou. Zatímco stáj z Wokingu by se ráda na vítěznou vlnu vrátila okamžitě, japonský dodavatel motorů plánuje úspěch na "někdy".

Spojení McLaren-Honda zahájilo novou éru spolupráce velice náročnou sezónou, až v pátém závodě roku přišly první body. McLaren zatím v Poháru konstruktérů zůstává až na devátém místě, přičemž nejlepším výsledkem je pátá pozice Fernanda Alonsa z Velké ceny Maďarska.

Honda se ve svém postupu rozhodla vyhnout angažování zkušených lidí z řad ostatních týmů, což podle Boulliera zabránilo úspěchu v krátkodobém horizontu.

„Renault, Mercedes a Ferrari přesměrovaly své zdroje na novou hybridní technologii, ale lidé, kteří u nich pracují, už měli znalosti v oblasti aktuální technologie F1,“ vysvětluje.

„Honda se rozhodla znovu vytvořit svůj dlouhodobý program formule 1, ale začala od nuly. Většina lidí v Sakuře neměla zkušenosti, nebo dokonce ani znalosti v oblasti aktuálních technologií F1.

Čeká nás dlouhý proces, nejprve nabrat znalosti, získat zkušenosti a postavit celou organizaci a provoz, přičemž oni začali doslova z ničeho.“

Novodobé spojení McLaren-Honda v číslech

Počet startů: 10

Pořadí v šampionátu: 9.

Počet získaných bodů: 17

Počet bodových umístění: 4

Nejlepší výsledek: 5. místo

Nejlepší kvalifikační výsledek: 12. místo

Boullier pochválil spojení s takovou automobilkou, jakou Honda je, jako bod možného rozkolu označil načasování.

„My jsme nedočkaví a rozhodně nenávidíme pozici, ve které jsme dnes. Ale každý jiný tým F1, kromě Mercedesu a Ferrari samozřejmě, by snil o tom mít takové partnerství, když vidí, jak oddaná Honda formuli 1 je.

Jediným diskuzním bodem, který máme, je načasování. My chceme vyhrávat zítra, oni chtějí vyhrávat někdy.

Nakonec ale musíme respektovat plány Hondy,“ dodal. „Honda ale samozřejmě musí respektovat ten náš. My jsme tým F1 a náš business model je založen na našem úspěchu. My musíme být úspěšní, nemůžeme strádat příliš dlouho. Honda to ví.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud