McLaren mění přístup k vývoji vozu, bude rozvážnější

V domácí Grand Prix Mercedesu s bojem o vítězství počítat nemůže.

Ve snaze dohnat velké ztráty na konkurenci, které odhalil během zimních testů, zvolil McLaren velmi agresivní přístup k vývoji svého vozu MP4-24. Nové díly nasazoval tak rychle, jak to jen šlo, což sice v úvodu přineslo zřetelný pokrok, ale nyní se projevují spíše negativní dopady. Tým se proto rozhodl pro rozvážnější přístup, který dá inženýrům více času na doladění jednotlivých komponent.

Šéf týmu Martin Whitmarsh popsal dřívější ´hurá´ přístup slovy: "Co je to? Nevíme, jak to funguje, ale je to na jiném voze, takže to vezmeme a dáme i na ten náš!"

Nyní podle něj nastal čas pro větší rozvážnost. "Nemyslím, že nám to úplně vyšlo a náš přístup byl asi moc analytický a málo pragmatický," řekl.

McLaren měl původně v plánu nasadit velký balík úprav v jednom z příštích závodů, ale rozhodl se jej odložit, či spíše rozložit na několik částí, aby měl čas doladit jeho vývoj.

Pokud tým před německou Grand Prix neučiní nějaké průlomové zjištění v aerodynamickém tunelu, soustředí se jen na menší úpravy přední časti vozu včetně přítlačného křídla, protože v této oblasti má MP4-24 zřejmě největší problémy. Další úpravy by měly přijít v Budapešti a Valencii.

Nejdříve však formule 1 zavítá na Nürburgring, kde McLaren pojede díky Mercedesu druhou domácí Velkou cenu.

"I když nemůžeme očekávat, že vyrovnáme své předchozí výsledky z Německa, kde jsme v uplynulých dvou sezónách vyhráli, stále se snažíme ve vývoji MP4-24, aby byl konkurenceschopnější," dodal Whitmarsh.

Stříbrné šípy se zrodily právě na Nürburgringu před 75 lety, takže tým připravuje ve spolupráci s Mercedesem pro víkend německé Grand Prix oslavy.

"Letos nastoupíme bez šance na vítězství, protože naše práce na zlepšování vozu nepřinesla vytoužený úspěch. Proto musíme pokračovat ve velmi tvrdé práci," uvedl Norbert Haug.

Doporučujeme

Články odjinud