McLaren lituje, že Hamiltona zastavil po kvalifikaci na trati

McLaren lituje, že Hamiltona zastavil po kvalifikaci na trati

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh přiznal, že kdyby býval tušil, jaký trest dostane Lewis Hamilton za zastavení na trati na konci kvalifikace, nechal by ho se vrátit do boxů.

Když Hamilton vyjel na konci španělské kvalifikace na trať, McLaren zjistil, že má málo paliva na to, aby se po měřeném kole vrátil do boxů. Mohl ho tedy zavolat zpět už po zaváděcím kole, ale neuděalal to. Nechal ho vybojovat pole position a pak mu řekl, ať zastaví na trati, aby v nádrži zbyl alespoň litr paliva pro případnou analýzu FIA. Za toho federace potrestala diskvalifikací.

"S odstupem času je zřejmé, že jsem se mýlil, ale nemyslím, že já nebo mnoho ostatních lidí předpokládalo, že v důsledku toho budeme startovat z konce roštu," cituje Whitmarshe Autosport.

"S odstupem času se dá říct, že jsem mohl rozhodnout jinak, prostě se mohl vrátit do boxů na konci zaváděcího kola. Ale upřímně jsem neočekával trest, který dostal."

"V průběhu posledního kvalifikačního kola data ukázala, že nemá na palubě tolik paliva, kolik jsme mysleli. Věděli jsme, že pravidla hovoří jasně, že musíte mít na konci alespoň litr, takže jsem rozhodl takto: ´Dobře, pravidla jsou jasná, není o čem diskutovat, takže se ujistíme, že jim vyhovíme. ´"

"Zastavili jsme auto a jak se ukázalo, vypumpovali jsme z něj 1,3 litru paliva, ale to jsme se dozvěděli až o několik hodin později. Mohly to být tři litry, což by pro mě bylo nepříjemné. Bylo jasné, že ať už to dopadne jakkoliv, bude to nepříjemné."

Hamilton se nakonec probojoval v z konce startovního rošu až na osmou pozici a bral čtyři body.

Doporučujeme

Články odjinud