McLaren: Druhého jezdce bychom pro Alonsa neobětovali, proto od nás odešel

McLaren: Druhého jezdce bychom pro Alonsa neobětovali, proto od nás odešel

Soupeři Ferrari nesouhlasí s dobrovolným penalizováním Massy ve prospěch Alonsa, ale maranellskou stáj pranýřovat nehodlají.

Ferrari před závodem v Austinu otevřeně přiznalo, že Massovi poškodí pečeť na převodovce, aby mu zařídilo penalizaci a posunulo Alonsa na startovním roštu na čistou stranu tratě.

"Nemyslím si to," odpověděl šéf McLarenu Martin Whitmarsh na otázku, zda to považuje za správný způsob vedení týmu. "Osobně to asi muselo být těžké. Nekritizuji nikoho za to, co dělá."

"Šéfové týmů musí rozhodnout, jak své týmy povedou, a je zřejmé, že je Ferrari velmi zaměřeno na Fernanda. Musíte závodit tak, jak to považujete za vhodné."

Podle Whitmarshe takové jednání týmu Fernando Alonso dokonce vyžaduje, s čímž se ve Wokingu nechtěli smířit, proto partnerství trvalo jen sezónu 2007. "Je třeba říct, že Fernandovi to funguje. Nezapomeňme, že Fernando od nás odešel proto, že jsme takové věci nedělali." uvedl.

Šéf McLarenu připomněl, že penalizací pro Massu Ferrari ovlivnilo další jezdce. Hülkenberg, Grosjean a Senna byli přesunuti na špinavou stranu tratě.

"Myslím, že nejhorší na tom bylo, že to několik jezdců přesunulo na pomalejší stranu roštu. Na nás to bohužel žádné dopady nemělo. Byli jsme na pomalé straně a zůstali na ní."

"Ale myslím, že kdybych se kvalifikoval na rychlé straně a pak byl přesunutý na tu pomalou, byl bych nas*aný. Ale náš případ to nebyl, takže si budu užívat dnešní vítězství."

Jako Ferrari by nepostupoval ani Red Bull. "Je to v rámci regulí, byl to taktický krok," komentoval šéf staronových mistrů světa Christian Horner. "To rozhodnutí udělali evidentně proto, aby Fernanda dostali na pravou stranu roštu, a vyšlo jim to. Bylo to v rámci pravidel, a i když to bylo tvrdé k Felipemu, prioritou je Fernando."

Ferrari s porušením Massovy pečetě na převodovce dlouho vyčkávalo, protože mělo obavy, aby pak Red Bull neudělal to samé s Webberem a nevrátil Alonsa na špinavou část roštu. "No a pak by to udělal ještě někdo další, a než byste se rozkoukali, Fernando by startoval z první řady. Nikdy jsme o tom neuvažovali," komentoval Horner.

Doporučujeme

Články odjinud