McLaren bude továrním týmem Hondy, tajemství Mercedesu zachová

McLaren bude továrním týmem Hondy, tajemství Mercedesu zachová

Po pěti letech se McLaren bude znovu těšit z pozice hlavní stáje výrobce motorů a hlásí, že přestupem ke konkurenci Mercedesu nijak neuškodí.

McLaren měl status továrního partnera Mercedesu až do roku 2009, pak se německá automobilka rozhodla pokračovat s vlastním týmem formule 1. Britská stáj se tak dostala do menší nevýhody vůči hlavním konkurentům, protože kromě Mercedesu mají také Red Bull a Ferrari status jedničky v příslušných továrnách na motory.

To se ale znovu změní v roce 2015. "Je to konvenční dohoda továrního týmu," řekl ke smlouvě s Hondou výkonný ředitel McLarenu Jonathan Neale. "Nebudeme zacházet do obchodních dohod, ale nepatří k tomu majetkový podíl, ani jsme nehovořili o Automotive (divizi)."

"Je to závodní program. Honda a McLaren chtějí budovat na vztahu, který máme, a dát Hondě příležitost předvést v rámci tohoto partnerství svoji pohonnou jednotku s šestnáctistovkou." Partnerství ale není exkluzivní, takže Japonci můžou přibrat další týmy.

Do nepříjemné situace se tak dostal Mercedes, který musí McLarenu odhalit všechna tajemství svého šestiválce, protože mu ho bude příští rok dodávat. Neale odmítl, že by toho tým mohl zneužít ve prospěch Hondy.

"Dají nám informace, které potřebujeme, a naši inženýři s nimi úzce spolupracují. Vzájemně se potřebujeme, abychom byli ůspěšní. Našemu partnerství důvěřujeme, jsme skvělí partneři a absolvovali jsme spolu mnoho závodů."

"Dlouze jsme o tom hovořili s Mercedesem a zajistili jsme, že se Mercedesu dostane všech potřebných ujištění. Není to ani v zájmu Hondy (vyzrazení technických informací)."

"Honda je velmi ctihodná a McLaren bude postupovat čestně. Proto jsou naše partnerství dlouhodobá, my nejsme organizace, která by byla při takovém počínání bezohledná."

Doporučujeme

Články odjinud