Mattiacciho léčba krize: chce 3 závody v USA

Mattiacciho léčba krize: chce 3 závody v USA

Ferrari chce, aby se v USA odjely každý rok tři závody formule 1. Pomohlo by to prý zvýšit příjmy.

Po několikaleté odmlce se formule 1 vrátila v roce 2012 do USA a to do texaského Austinu. Nezájem nebo nuda zde rozhodně nehrozí. Celé město závodem doslova žije.

V poslední době se diskutuje o druhé destinaci v USA. Dlouho se zdálo, že by se F1 mohla vydat do New Jersey ale zdejší podnik je po krk v problémech a jeho konání někdy v budoucnu je dost nepravděpodobné. Poslední týdny se mluví nově o Las Vegas.

Marco Mattiacci, který před příchodem ke Scuderii měl na starost aktivity Ferrari v Severní Americe, by rád viděl ne dva ale rovnou tři závody na území USA.

„Chci tři závody ve Spojených státech. To je můj návrh, protože americký trh je zásadní pro tvorbu výnosů, pro přilákání sponzorů,“ říká Mattiacci, jehož slova přináší ESPN.

Mattiacci se o víkendu nechal slyšet, že se Ferrari nechce vzdát svých příjmů z komerčních práv ve prospěch malých týmů a řešení vidí ve zvýšení příjmů.

„Nevím, co je kritické množství pro týmy, které bojují, co je množství peněz, které jsou potřeba, abyste byli úspěšní nebo byli trvale v F1. Je to padesát milionů, sto milionů? Já nevím, záleží to na jejich podnikatelském modelu.“

Mattiaci vidí velký potenciál v USA. Jeho nápad se může zdát v dnešní době jako absolutní šílenost. V uplynulých letech jsme měli maximálně dva závody v jedné zemi. Z historického hlediska to ale tak velká šílenost není. V roce 1982 byly skutečně tři závody v jedné zemi a to právě v USA – Long Beach, Las Vegas a Detroit.

0548_006.jpg

Na Mattiacciho už reagoval šéf Force India Vidžaj Mallya, kterému nápad dává smysl.

„Spojené státy jsou velké, můžeme mít klidně více než jeden závod. Existuje tam závodní kultura a vášeň pokud jde o NASCAR, Daytonu, Indy 500. Myslím, že motorsport je v podstatě velmi, velmi populární sport v USA, takže není důvod, proč by F1 neměla být stejně zábavná a získat si spoustu fanoušků na tomto kontinentu,“ říká Mallya.

Podle šéfa Force Indie je možné, že by velký americký trh mohl skutečně pomoci zvýšit příjmy. 

Doporučujeme

Články odjinud