Mateschitz: Rozpočtový strop musí mít jasná pravidla, jinak se bude zneužívat

Mateschitz: Rozpočtový strop musí mít jasná pravidla, jinak se bude zneužívat

Majitel Red Bullu Dietrich Mateschitz vyjádřil obavy ohledně možných dopadů po zavedení plánovaného rozpočtového stropu ve formuli 1.

V současné době stále probíhají jednání ohledně stanovení pravidel pro rozpočtový strop, který by měl ve formuli 1 začít platit na začátku sezony 2015. Regule sice zatím nemají finální podobu, avšak majitel Red Bullu Dietrich Mateschitz se už teď obává jejich možného dopadu na královnu motorsportu.

"Pokud chcete vymáhat dodržování rozpočtového stropu, pak musíte jasně určit, co do něj patří a co ne," říká majitel rakouské stáje. "Co třeba marketing, platy jezdců a tak dále? A co když jste tovární tým a můžete tak skrýt některé výdaje do jiných rozpočtů?"

Mateschitz v rozhovoru také naráží na výdaje spojené se zavedením nového typu motorů. "Pokud dáme dohromady všechny výdaje, které týmy a továrny musely vynaložit kvůli novému motoru, bude se částka blížit k miliardě euro. Vyptává se někdo na tohle? A co hodiny v aerodynamickém tunelu? Používáme stroj, který už existuje, takže co s ním? Tyhle náklady jsou určitě nižší než ty kvůli novým pravidlům a motorům," dodal. 

Doporučujeme

Články odjinud