Massu nezaskočil v Austrálli McLaren, ale rychlost Red Bullu

Massu nezaskočil v Austrálli McLaren, ale rychlost Red Bullu

Největším překvapením první letošní Grand Prix se stal pro Felipeho Massu Red Bull Racing. Byl ještě rychlejší, než se zdálo v testech.

"Mnohokrát jsem byl dotázán, co mě minulý víkend nejvíce překvapilo, jestli to byla rychlost Red Bullu nebo McLarenu. Odpověď zní, že mě víc překvapil Red Bull, protože to, co předvedl Vettel v kvalifikaci, bylo velmi působivé," uvedl brazilský pilot. "Je pravda, že se McLaren zřejmě zlepšil, ale Red Bull byl vpředu se skutečně velkým náskokem přede všemi."

Ferrari mělo být podle odhadů ze zimních testů také vpředu, na úrovni Red Bullu nebo těsně za ním, ale v Austrálii bylo až třetím nejlepším týmem. Maranellští sami dobře nevědí, proč.

"Co se nás týče, naše auto je lepší, než vypadalo v Melbourne," řekl Massa. "Těžko se vysvětluje, proč jsme nepodali dobrý výkon. Proto musíme do Malajsie přijet s vozem, který jsme postavili, a ne s tím, s kterým jsme závodili minulý víkend."

"Jestli jsme si vzali z prvního závodu nějaké ponaučení, tak že je před námi hodně práce. Musíme rychle zjistit, co přesně se stalo v Austrálii, a pochopit, co jsme udělali my a ostatní týmy. V prvním závodě jsme nezískali tolik bodů, kolik jsme si mysleli, že bychom získat mohli, takže se v příštím závodě musíme vrátit na pozice, na kterých chceme být."

Massa si v Melbourne také dobře vyzkoušel nastavitelné zadní křídlo, a to jako obránce i jako útočník. V souboji s Buttonem, který skončil pro Brita penalizací, se Brazilec ubránil. "Bylo vidět, že se mi mohl na rovince mnohem víc přiblížit. I když v poslední zatáčce nebyl těsně za mnou, na konci rovinky byl vedle mě," popisoval. "Zadní křídlo mu jasně pomáhalo, i když se nakonec přede mě dostal jen díky zkrácení zatáčky."

V opačné roli poznal Massa efekt zadního křídla následně. "Později jsem v závodě předjel Buemiho, protože jsem měl lepší pneumatiky a také jsem mohl použít křídlo. Abych byl upřímný, nebylo to moc snadné, protože i když mi křídlo pomohlo se přiblížit, nedokázal jsem se vytáhnout vedle něj, protože jsme minulý víkend neměli moc dobrou maximální rychlost. Ale nakonec jsem zabrzdil mnohem později než on, protože jsem měl pneumatiky v lepším stavu, a předjel jsem ho," vysvětlil.

Doporučujeme

Články odjinud