Massa vstoupil do GPDA, Räikkönen jediným nečlenem

Drobné nahlédnutí do historie Asociace.

Z aktivních pilotů formule 1 už jen Kimi Räikkönen není členem Asociace jezdců Grand Prix (GPDA). Posledními členy jsou Lewis Hamilton a Felipe Massa, který před časem GPDA opustil. Členy se stali také Adrian Sutil a Sébastien Buemi.

Hlavními důvody dosavadní nespolupráce ze strany jezdců Ferrari a Lewise Hamiltona byla snaha zůstat mimo politické dění ve formuli 1.

V čele GPDA momentálně stojí Pedro de la Rosa, Mark Webber a Fernando Alonso.

GPDA byla založena v roce 1961 a hlavním cílem je prosazovat bezpečnost pro jezdce. Jedním z důsledků byl bojkot Velké ceny Belgie 1969 nebo závodů na Nürburgringu. Prvním šéfem se stal Stirling Moss, který usiloval o zastoupení uvnitř SCI (předchůdce dnešní FIA). V roce 1963 jej vystřídal Švéd Joakim Bonnier.

V důsledku války mezi FOCA a FIA (ne nepodobné dnešním sporům mezi FOTA a FIA) se GPDA v roce 1982 rozpadla a založena byla znovu při Velké ceně Monaka 1994 v důsledku tragických úmrtí Ayrtona Senny a Rolanda Ratzenbergera a vážné havárie Rubense Barrichella. (Jezdci navrhli znovuvytvoření GPDA jen pár hodin před Sennovou havárií před závodem v San Marinu.)

Od roku 1992 je organizace Grand Prix Drivers Association Ltd. formálně zapsaná u britského soudu a kancelář má v Monaku.

GPDA podpořila Michelin před Světovou radou motorsportu po skandálním odstoupení všech týmů na pneumatikách Michelin z Velké ceny USA roku 2005. Aktuálně je GPDA v jednání se šéfem FIA Maxem Mosleym kvůli poplatkům za body a superlicence.

Prezident GPDA Mark Webber loboval při přerušení letošní Velké ceny Malajsie za to, aby již nebyla restartována.

Za vstup do GPDA, který není povinný, zaplatí každý 2 000 liber.

Doporučujeme

Články odjinud