Massa: V zámoří by se teď měli zamyslet nad bezpečností

Massa: V zámoří by se teď měli zamyslet nad bezpečností

Felipe Massa přemýšlí před Grand Prix Indie nejvíc nad tragickými událostmi, které v uplynulých dnech postihly svět motorsportu. Indycar podle něj potřebuje zlepšit bezpečnost.

Massa znal osobně Dana Wheldona, jenž zahynul v závodě série Indycar, takže se ho jeho smrt velmi dotkla. Když se dozvěděl o úmrtí Marca Simoncelliho v MotoGP, byl znovu v šoku.

"My, kdo závodíme, samozřejmě víme, že riziko je tu vždy, když vyjedete na trať," přiznal brazilský jezdec. "Když závodíte, tak na ta rizika moc nemyslíte, a vždy na to maximálně tlačíte, někdy až moc. Přesto je to hrozný šok, když vidíte něco takového, připomene vám to, že riziko je tu neustále."

"Nejsem kvalifikovaný pro hodnocení Simoncelliho nehody, protože nemám zkušenosti se závody motorek, ale co se týče Danovy nehody, snad z ní vzejde alespoň jedna dobrá věc, a to že by mohla posloužit jako budíček pro Indycar, aby zlepšili úroveň bezpečnosti, stejně jako se to stalo ve formuli 1 po Imole v roce 1994."

"Podle mě musí Indy hodně zlepšit bezpečnost. Nemá cenu si stěžovat nebo se vzájemně obviňovat, protože teď je potřeba klidné analýzy a reakce od pořadatelů tohoto sportu. Vzhledem k typu okruhů a počtu aut by možná Indy mohla začít tím, že by vozy jezdily s uzavřenými kokpity, ale je to jen nápad a je třeba přehodnotit celou bezpečnost."

Massa je už ale v Indii a teď se musí soustředit na další závod. Okruh Buddh se učil v simulátoru. "První dojem je takový, že je to hezká trať, je trochu podobná Jeongamu v tom ohledu, že má dlouhou rovinku a mnoho různých zatáček, od velmi rychlých až po velmi pomalé vlásenky, také je tam několik převýšení," sdělil své poznatky.

"Ale tím srovnání s Korejí končí, protože tento víkend by mělo být mnohem větší teplo a také budeme mít od Pirelli měkké a tvrdé pneumatiky, což pro 150º Italii historicky není nejlepší volba. Doufám, že jsme v této oblasti pokročili a že dokážeme získat dobrý výsledek."

Doporučujeme

Články odjinud