Massa udělal pár prvních kroků, doktoři věří, že bude znovu závodit

Dnes opustí jednotku intenzivní péče.

Rekonvalescence Felipeho Massy pokračuje velmi dobře. Brazilský pilot Ferrari mluví, může sedět a dokonce udělal pár prvních kroků. Dnes opustí jednotku intenzivní péče, ale v nemocnici AEK zůstane ještě několik dní, poté bude převezen jinam.

Massa podstoupil sérii dalších vyšetření, která potvrdila, že je vše v pořádku a že zotavení velmi dobře pokročilo. Dnes Massu znovu navštíví prezident Ferrari Luca di Montezemolo.

Massův osobní lékař Dino Altman je z pokroku svého pacienta natolik povzbuzený, že je přesvědčen, že kariéra závodního pilota není ohrožena.

"Nepochybuji o tom, že bude znovu závodit. Jsem si tím jistý. Situace je stále delikátní, ale věřím, že už není v ohrožení života. Od začátku jsem měl pocit, že trauma není tak velké, jak jsem si myslel, ale pokrok z posledních hodin předčil naše nejdivočejší očekávání," řekl.

Doposud se vyvrací i veškerá podezření na poškození levého oka, navíc jsou v pořádku všechny ostatní reflexy. "Při cvičení s fyzioterapeutem ukázal, že rozezná pravou a levou, plně vnímá vzdálenost a prostor. Ztráta paměti se týká jen krátkého časového úseku. Oko bylo opatrně otevřeno, protože je pořád nateklé, a řekl, že vidí. Zrak nebyl oslaben. Správně odpovídal ve třech jazycích: portugalštině, italštině a angličtině. To znamená, že je kognitivní oblast mozku v pořádku," dodal Altman.

Svého týmového kolegu by zpět ve voze rád viděl co nejdříve Kimi Räikkönen. "Chtěl bych Felipemu opět popřát brzké uzdravení. V sobotu měl neuvěřitelnou nehodu a domnívám se, že na něj mysleli všichni u Ferrari i jezdci na roštu," řekl Fin.

"Vím, že se jeho stav neustále zlepšuje a to slyším rád. Doufám, že bude brzy v pořádku a vrátí se na trať. Byla to absurdní nehoda a tým zažil těžké chvilky, protože jsme zpočátku nevěděli, proč Felipe na tom místě vyjel mimo trať. Ale jezdec pak musí některé věci ignorovat, jakmile je na trati."

Bernie Ecclestone mezitím vyjádřil pochybnosti o tom, že by se Massa stihnul vrátit za volant ještě letos. Stejně tak pochybuje, že by ho mohl nahradit Michael Schumacher.

Doporučujeme

Články odjinud