Massa si na instrukci zničit Hamiltonovi závod nepamatuje

Massa si na instrukci zničit Hamiltonovi závod nepamatuje

Menší rozruch, který vyvolal záznam komunikace mezi Felipem Massou a jeho závodním inženýrem Robem Smedleym, je podle brazilského pilota úplně zbytečný. AKTUALIZOVÁNO

Během závodu v Singapuru slyšel Massa od svého inženýra instrukci: "Zdržuj Hamiltona, jak nejvíc můžeš. Znič mu závod, jak to jen půjde! Jen tak dál, chlapče.“

Tato slova vyvolala polemiku, protože i když z následné kolize mezi oběma jezdci lze jen těžko vinit Massu, takové instrukce se zdají poněkud nesportovní. Také je možné se ptát, jestli tým neměl v úmyslu uplatnit týmovou režii a chtít po Massovi, aby takto pomohl Alonsovi. Týmová režie je sice od letošní sezóny povolená, ale musí být aplikována transparentně, jinak týmu hrozí sankce.

"Bylo mi řečeno, že došlo k menší bouři kvůli větě, kterou mi během závodu řekl můj závodní inženýr," reagoval Massa. "Kromě toho, že si nepamatuji, co Rob řekl, si nemyslím, že má cenu vyvolávat teď problémy a snažit se to spojit s následným kontaktem s Hamiltonem."

"Jsou to dva odlišné momenty a nemají spolu nic společného. Jsem si jistý, že Lewis a já najdeme způsob, jak si to vyjasnit a tuto historku uzavřít, jak to mají správně jezdci dělat. Co se děje na trati, by mělo zůstat na trati."

Ferrari se k této záležitosti vyjádřilo také, prostřednictvím Horse Whisperera. Maranellští přiznali, že formulace nebyla nejlepší. "Je pravda, že se Massův závodní inženýr nechal unést vírem událostí a v jistou chvíli zvolil sloveso ´zničit´. Asi to nebylo politicky nejkorektnější slovo, ale určitě za ním nebyl žádný nekalý úmysl, zvlášť když vezmete v úvahu, že Rob je kluk z Middlesbrough, kde se narodil a vyrůstal!"

"Také je pravda, že tato výzva Felipemu zazněla na výjezdu z 5. zatáčky v 11. kole závodu, na jehož konci měli Hamilton a jezdec Ferrari zajet spolu do boxů. Jinak řečeno to nemělo nic společného s kolizí, ke které došlo mezi Felipem a Lewisem v následujícím kole. Stačilo by málo, aby nedošlo k takovému nedorozumění, ale takové věci se ve zběsilém světě formule 1 stávají."

Massa se teď ale soustředí především na závodní víkend v Suzuce. "Co se týče šancí Ferrari, musíme si počkat, až vyjedeme na trať, protože letos jsme občas byli silní na okruzích, kde jsme podle očekávání být konkurenceschopní neměli, a někdy to bylo naopak," řekl.

"Na konci pátečních tréninků bychom měli mít představu o naší japonské formě. Doufáme, že dokážeme bojovat o přední místa, i když v této fázi sezóny už nebudeme mít moc novinek, co se úprav aerodynamiky a dalšího vývoje týče."

Doporučujeme

Články odjinud