Massa se letos poprvé kvalifikoval před Alonsem, toho zradila technika

Massa se letos poprvé kvalifikoval před Alonsem, toho zradila technika

Felipe Massa se po bezchybném výkonu postaví na startu zítřejšího závodu na třetí pozici. Fernanda Alonsa znovu postihly technické problémy, po kterých do VC Itálie odstartuje až ze samotného konce první desítky.

Brazilcova kvalifikační bilance v porovnání s Alonsem je dosti nepříznivá. Ve dvanácti předchozích závodech stál pokaždé na startovním roštu až za svým týmovým kolegou. V Monze je tomu poprvé naopak. Španěla zradila technika, a čest Ferrari na domácí půdě tak musel zachraňovat Felipe Massa.

Ten sice nedokázal porazit piloty McLarenu Lewise Hamiltona a Jensona Buttona, do závodu však odstartuje z nadějné třetí pozice, ze které cítí šanci na vítězství. "Zítra to bude pro mě a pro tým důležitý závod; takže se na něj koncentrujme. Pojedeme na startovní rošt s myšlenkami na vítězství a v závodě uděláme maximum. (McLareny) jsou silné; víme, jak odlišný je závod v porovnání s kvalifikací, takže udělám vše, co jen bude v mých silách," slibuje Massa.

Brazilcovi okruh v Monze náramně vyhovuje. Rychlý tu byl od samotného začátku závodního víkendu, a proto věří, že se mu bude dařit také v neděli: "S vozem jsem spokojený, velmi spokojený jsem (také) s výkonností a na závod jsem koncentrovaný. Doufám, že zítra budeme mít fantastický závod."

Fernandu Alonsovi se v Itálii lepí smůla na paty. Jeho vůz trpí častými technickými potížemi, kvůli kterým Španěl doplácí na své výsledky. Během pátku se potýkal s problémy s motorem a převodovkou, a přišel tak o značnou část odpoledního tréninku. Na konci dnešní kvalifikace se mu poškodil stabilizátor zadní nápravy, což znamenalo konec nadějí na boj o první příčku na startu.   

"V Q3 se na voze něco porouchalo, takže jsme neměli žádný čas na to, abychom to mohli opravit. Znovu na trať jsme vyjeli proto, abychom zjistili, jestli budeme schopni nějaké vozy porazit. Naneštěstí jsme ale toho schopni nebyli, protože jsme tím ztratili hodně výkonu," vysvětluje dvojnásobný šampión.

Podle výsledků z druhé části kvalifikace, kterou Alonso vyhrál, tak přišel o reálnou šanci na zisk pole position. "Je to škoda, protože si myslím, že to pro nás mohla být ta nejjednodušší pole position v roce. V Q1 jsme lehce zajeli čas 1:24.1, a když se na to pak podívám, čas 1:24.0 byl pro nás, řekněme, snadno dosažitelný. Přišli jsme o velkou příležitost, ale s tím teď nemůžeme nic dělat," lituje Španěl.

Naděje na dobrý výsledek se ale nevzdává a je připraven pro něj udělat maximum. "Zítra se pokusíme být silní. Vůz bude opravený, takže uvidíme, co s tím budeme moci po startu z desátého místa udělat," uzavírá Alonso.

Doporučujeme

Články odjinud