Massa chce na olympijské hry v roce 2024 prosadit motokáry

Massa chce na olympijské hry v roce 2024 prosadit motokáry

Bývalý pilot formule 1 Felipe Massa je nyní prezidentem komise FIA pro motokáry. Nyní by na Letní olympijské hry v roce 2024 rád přivedl také tuto motoristickou disciplínu.

Brazilec již dříve nastínil svou vizi budoucnosti motokárových závodů a nyní pro olympijské hry mládeže v Buenos Aires plánuje demo jízdu elektrických motokár. Massa také řekl, že jeho konečným cílem je využít této nové technologie k tomu, aby se motokáry staly součástí olympijských her.

„Máme před sebou dobré nápady. Na konci roku bude v Argentině podnik v rámci olympiády. Myšlenkou je dostat elektrické motokáry na olympiádu v roce 2024 v Paříži,“ řekl Massa.

Žádná motoristická disciplína nikdy nebyla součástí olympijských her, Mezinárodní automobilová federace (FIA) je přitom členem sdružení mezinárodních sportovních federací Mezinárodního olympijského výboru.

Vozy poháněné na elektřinu zažívají v posledních letech velký nárůst popularity. Vznikl šampionát elektrické formule E a v plánu jsou projekty závodů elektrických cestovních vozů a rallycrossu. Pozadu přitom nezůstávají ani motokáry.

„Elektrické motokáry jsou na počátku. Je potřeba vyvinout spoustu věcí, aby se snížila hmotnost baterie, protože ty jsou nyní těžké. Když jde o děti, tak pokud havarujete a převrátíte se, projeví se hmotnost motokáry. Bude to ale trvat jen velmi krátce, protože vývoj jde velmi rychle kupředu.“

Massa, který během své kariéry vyhrál jedenáct velkých cen formule 1 a v roce 2008 se stal vicemistrem světa, si svou novou roli užívá.

„Dosáhl jsem mnohem více, než jsem si představoval, že bych ve své kariéře mohl, mnohem více než to, o čem jsem snil. Myslím, že stojí za to něco vrátit a vrátit se do školy (motorsportu), do motokár k dětem,“ řekl Brazilec, který sám bude v příští sezóně závodit ve formuli E.

Foto: Getty Images / Vladimír Rys

Doporučujeme

Články odjinud