Massa: Alonso o Singapurském podvodu věděl, ale nikdy mi to nepřiznal

Massa: Alonso o Singapurském podvodu věděl, ale nikdy mi to nepřiznal

Felipe Massa si je jistý, že Fernando Alonso přijal vítězství v Grand Prix Singapuru 2008, i když věděl, že ho získal podvodem.

Byla to jedna z největších afér ve formuli 1, Nelson Piquet tehdy schválně a na příkaz týmu Renault boural, aby jeho stájový kolega Alonso mohl využít jinou strategii, která ho s výjezdem safety caru posunula do čela a k výhře v závodě.

"Když vidíte něco takového, je to opravdu frustrující," komentoval Massa pro Autosport. "Nepatří to k závodění, není to v souladu s pravidly. Pro mě to byl z hlediska ztráty šampionátu nejvýznamnější závod."

Brazilec tehdy bojoval o titul s Hamiltonem a v Singapuru závod vedl, ale při Piquetem vyvolaném výjezdu safety caru zajel do boxů, kde při tankování došlo k incidentu, což ho odsunulo mimo bodované pozice. Z téměř jistého vítězství tak byla nula, přičemž by mu stačil z Mariny Bay jediný bod, aby bral na konci v Brazílii titul.

"S tím, co se stalo v závodě, nedokážu uvěřit, že to federace dokázala nechat takhle. Závod měli zrušit, protože výsledek by byl jiný. Víme, jak politický náš svět je. Občas se dějí věci, které nejsou správné."

Renault byl po čase shledán vinným ze zinscenování Piquetovy nehody a vedení stáje dostalo od FIA tresty. Fernandu Alonsovi vítězství ze závodu zůstalo, i když podle Massy nebyl úplně bez viny. "Věděl všechno. Ale nikdy by mi to neřekl," uvedl na adresu dnes už bývalého týmového kolegy z Ferrari.

Ironií osudu teď Massovým technickým šéfem u Williamsu bude Pat Symonds, který byl automobilovou federací označen za jednoho ze strůjců singapurského podvodu. "Určitě si o tom s ním popovídám," poznamenal brazilský pilot.

"Ale jsem si jistý, že není ten nejdůležitější člověk v tom, co se stalo. Někdy lidé platí víc, než by měli. Vím, jak to v těchto situacích ve formuli 1 chodí, ale určitě si s ním promluvím."

Doporučujeme

Články odjinud