Martin Brundle: Webberův odchod si zaslouží úctu

Martin Brundle: Webberův odchod si zaslouží úctu

Martin Brundle, bývalý závodník formule 1 a současný komentátor F1 v britské televizní stanici Sky Sports, hodnotil tým Red Bull Racing za rok 2013.

Co myslíte, jaká chvíle byla pro tým Red Bull v uplynulé sezoně tou nejzářivější?

MB: "Jeden takový moment podle mě přišel ve Spa, kde Sebastian Vettel musel provést důležitý manévr a předjet Lewise Hamiltona během prvního kola, aby si mohl vytvořit dostatečný náskok a nedat tak soupeřům možnost využívat DRS. V té chvíli musel Sebastian zariskovat. To bylo klíčovým momentem závodu. Rychlost Vettel měl, ale musel ji správně využít."

Můžete ohodnotit, jak si vedli piloti Red Bullu v roce 2013?

MB: "Myslím, že se Mark Webber v posledních třech závodech dostal třikrát na stupně vítězů, důstojně tak zakončil kariéru. Na člověka, který už předem oznámil svůj budoucí odchod do penze, předváděl skvělou rychlost. Podle mě Mark prožil působivou sezonu a jeho práce si beze sporu zaslouží úctu.

Je samozřejmě nutné zmínit drtivou převahu Sebastiana Vettela. Nikomu se nepodařilo přiblížit se k němu alespoň z dálky, on závodil ve své samostatné kategorii."

Jak byste porovnal techniku předešlých let se současnými vozy formule 1?

MB: "Jezdec se vždycky snaží dosáhnout jakéhosi ideálu, proto nepochybuji o tom, že vozy posledních generací jsou ty nejlepší. Není potřeba se snažit idealizovat techniku osmdesátých let, která byla charakteristická rozkvětem turboéry, nebo vozy z šedesátých let, ve kterých jezdci riskovali životy doslova v každé zatáčce. Samozřejmě byly svým způsobem dobré a pro mě by byla čest vyzkoušet si některý z nich. Na druhou stranu závodník chce vždycky jezdit maximální možnou rychlostí a je pochopitelné, že takovou šanci nabízejí nejsoučasnější vozy."

Doporučujeme

Články odjinud