Marrákeš se chystá na Formuli E, Janiho nahradí Lopez

Marrákeš se chystá na Formuli E, Janiho nahradí Lopez

Marocká metropole Marrákeš bude v sobotu hostit druhý závod probíhající sezóny Formule E. Do startovního pole se v sobotu vrátí trojnásobný mistr světa cestovních vozů (FIA WTCC) Jose Maria Lopez.

V Marrákeši čeká na týmy a piloty téměř tříkilometrový městský okruh se dvanácti zatáčkami. Vítězem loňského závodu se zde stal Sebastien Buemi z týmu Renault e.dams. Právě Švýcar drží na marockém okruhu i rekord kola, který má hodnotu 1:20.599.

Závod začíná v sobotu v 17:00 a živě ho vysílá Eurosport 1.

Po úvodním závodním víkendu sezóny 2017/2018 ukončil spolupráci s týmem Dragon další švýcarský pilot Neel Jani. Toho u amerického týmu nahradí Argentinec Jose Maria Lopez, který ve Formuli E působil již v předchozí sezóně u stáje DS Virgin.

„Pechito“ Lopez se stal hvězdou světového motorsportu díky třem titulům mistra světa FIA WTCC, kterých dosáhl s továrním týmem Citroen. Angažmá ve Formuli E v loňském roce kombinoval s působením u Toyoty ve WEC, kde ovšem nepatřil k nejspolehlivějším jezdcům a podle některých spekulací u japonského týmu v „supersezóně“ 2018/2019 pokračovat nebude.

„Toto je pro mě skvělá příležitost. Těším se na výzvy, které mi přinese angažmá u týmu Dragon ve čtvrté sezóně Formule E. Ze třetí sezóny jsem si přinesl řadu pozitivních zkušeností a věřím, že v průběhu letošního roku dosáhneme s týmem Dragon úspěschů,“ řekl Lopez pro motorsport.com.

V minulé sezóně získal argentinský pilot pětašedesát bodů a obsadil deváté místo v celkové klasifikaci. Jediné umístění na stupních vítězů získal čtyřiatřicetiletý Lopez v závěrečném závodě sezóny v kanadském Montrealu, kde dojel na třetí pozici.

FIA zruší minimální povolený čas pro pit stop

Od vzniku šampionátu elektrických formulí až do úvodních dvou závodů sezóny 2017/2018 v Hongkongu musely týmy dodržovat stanovený minimální čas pro absolvování zastávky v boxech.

Důvodem tohoto pravidla bylo především zajištění bezpečnosti během výměny monopostu v garážích jednotlivých týmů. FIA takto chtěla předejít kolizím na boxové uličce a také úrazům mechaniků, které by mohl mít na svědomí elektrický proud.

Mezinárodní automobilová federace si však nyní myslí, že týmy dosáhly nejnižšího možného času zastávky v boxech, který je však stále nad stanoveným limitem. Proto tento limit již podle FIA není nutný a počínaje Marrákeší jím týmy nebudou vázány.

Formule E získala titulárního partnera

Šampionátu elektrických monopostů se podařilo získat titulárního partnera, kterým se stala společnost ABB.

ABB je nadnárodní korporace se sídlem ve švýcarském Curychu, který letos bude hostit závod Formule E.

Společnost pod vedením výkonného ředitele Ulricha Spiesshofera se věnuje technologiím na poli robotizace, energetiky a automatizace.  

Doporučujeme

Články odjinud