Marko mi do vedení týmu nezasahuje, tvrdí Horner

Marko mi do vedení týmu nezasahuje, tvrdí Horner

Šéf Red Bullu Racing Christian Horner si stojí za tím, že on sám rozhoduje o tom, co bude dělat jeho tým. Nikdo mu nic nediktuje, ani poradce Helmut Marko.

Marko je často považován za šedou eminenci Red Bullu a prodlouženou ruku majitele Dietricha Mateschitze. Spekuluje se, jak moc se podílí na rozhodování. Horner však říká, že nijak.

"Já mám plnou odpovědnost za chod týmu, na okruzích i v továrně," vysvětloval Autosportu. "Reportuji přímo Dietrichovi, který je vždy velmi nápomocný. Nastavuje vysoké standardy."

"Helmut má zodpovědnost jinde, u programu pro mladé jezdce, ale nemá žádnou provozní zodpovědnost, ani nijak nezasahuje do toho, jak fungujeme jako závodní tým. Je poradcem Dietricha, samozřejmě velmi zkušeným."

"V rámci své role v korporátním světě Red Bullu, když je to teď tak velká společnost, umožnil Red Bullu Racing, aby si zachoval svoji nezávislost. To mi umožňuje pracovat s volností řídit tento byznys a tým, jak považuji za vhodné."

Marko se sice často prezentuje ostrými poznámkami, jako byla třeba kritika Marka Webbera, podle Hornera to ale nemá žádné dopady na fungování týmu.

"O Helmutovi musíte vědět, že je závodník a soutěživý člověk," poznamenal. "Pro vás (novináře) je skvělý, protože když ho popíchnete, vždy dostanete vyjádření. Věci říká tak, jak je vidí, a to nemusí být špatné."

Horner si je svojí pozicí jistý, a proto si nedělá těžkou hlavu z kritiky, která mu bývá adresována, ať už třeba kvůli stanovisku týmu k Dohodě o omezení zdrojů nebo z důvodu nevydařené týmové režie v Malajsii.

"Jsem posuzován podle toho, co dokážu, ne podle toho, jak jsem populární," upozornil. "Myslím, že jsem dokázal hodně před svým příchodem do formule 1, a dokázal jsem hodně ve formuli 1."

"Nejsem posuzován podle toho, co říkám, ale podle toho, co dělám. To, co jsme u Red Bullu dokázali - zatím 36 vítězství, 48 pole position a šest titulů - ukazuje, že jsme se dostali do skupiny velmi vybraných týmů."

"To se vám nepodaří bez disciplíny, bez organizace a bez pokrytí všeho, zvlášť když stojíte proti kvalitě soupeřů, se kterými soutěžíme."

Doporučujeme

Články odjinud