Marko a Mateschitz dlouho věděli o záměru Hondy odejít | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Marko a Mateschitz dlouho věděli o záměru Hondy odejít

Poradce pro motorsport Red Bullu Helmut Marko řekl, že on a majitel týmu Dietrich Mateschitz dlouho dopředu věděli o záměru Hondy po sezóně 2021 odejít z formule 1.

Japonská automobilka v pátek oznámila, že na konci roku 2021 skončí coby dodavatel pohonných jednotek ve formuli 1. Týmy Red Bull a sesterské AlphaTauri si tak musí hledat nové partnery v dodávce motorů.

Pro Marka ale oznámení nebylo překvapivé. „Pracovali jsme všemi směry, protože o rozhodnutí Hondy jsme věděli už dlouho. Dozvěděli jsme se to v letošní sezóně,“ řekl v rozhovoru pro Speedweek.

Podle Markových slov je patrné, že šéf týmu Christian Horner o plánovaném rozhodnutí nevěděl. Horner dříve uvedl, že se aktivně podílel na udržení Hondy v Red Bullu i ve F1.

„Pan Horner je šéf týmu, není ale zapojen do strategických záležitostí. Pan Mateschitz a já jsme to věděli dlouho.“

Po veřejném oznámení tak Red Bull a AlphaTauri musí shánět nového dodavatele pohonných jednotek. Jednou z variant by mohl být návrat k Renaultu, podle Marka jsou ale na stole také další možnosti.

„Všechny možnosti budou zhodnoceny a poté se Red Bull rozhodne, co se stane. Opakuji: Roztřídíme, představíme koncept a následně se rozhodneme. Prozkoumáme všechny možnosti.“

Red Bull stejně jako dalších devět týmů nedávno podepsal Concordskou dohodu, kterou se zavázal pokračovat ve F1 dalších pět let. A ačkoliv dříve trval na tom, že Red Bull nezvažuje svůj odchod z F1, v posledním rozhovoru Marko řekl, že podepsání dohody neznamená, že Red Bull ve F1 zůstane do roku 2025.

„Smlouvu můžeme zrušit, existuje možnost odejít na konci každého roku. To ale není naše priorita. Když budeme mít fakta pohromadě, pan Mateschitz se následně rozhodne. Všechno si utřídíme. Když budou výsledky, uvidíme,“ řekl Marko, podle kterého chce mít Red Bull do konce letošního roku jasno o sezóně 2022.

Marko také potvrdil, že tým má v plánu udržet si současnou jezdeckou sestavu. Záležet bude ale na výsledcích samotných jezdců. „Pokud bude Alex Albon podávat dobré výkony, zůstane. Pokud ne, začneme uvažovat. Pak bychom viděli, kteří dobří jezdci jsou na trhu. V tuto chvíli to ale není problém.“

Doporučujeme

Články odjinud