Mark Webber vyhrál GP Brazílie, Jenson Button se stal mistrem světa

[BP Brazílie - závod]

I když Velká cena Brazílie neuzavírala sezonu, opět se na okruhu Interlagos rozhodlo o držiteli titulu mistra světa. Rubens Barrichello sice startoval z prvního místa a na začátku závodu vedl, ale prostřední stint mu nevyšel a v závěru ho navíc postihl defekt. Jenson Button se musel dopředu protloukat až ze čtrnáctého místa na startu, ale předvedl několik vydařených předjížděcích manévrů a navíc se mohl opřít o dobrou strategii. K zisku titulu mu nakonec stačilo páté místo. Sebastian Vettel měl šanci spíše teoretickou, ale díky dnešnímu čtvrtému místu se posunul na druhou pozici v celkové klasifikaci. Brawn GP podle očekávání vyhrál pohár konstruktérů.

Úvod závodu přinesl hodně dramatických okamžiků. Start z prvního místa skvěle zvládl Rubens Barrichello, Na druhém a třetím místě se v první zatáčce srovnali Mark Webber a Kimi Räikkönen. Za nimi však došlo ke kolizi mezi Adrianem Sutilem a Jarnem Trullim, do které se připletl ještě Fernando Alonso. Pro všechny tři závod skončil. Trulli byl hodně naštvaný a málem se pustil do pěstního souboje se Sutilem. Ten se bránil, že držel závodní stopu.

Vzadu se Heikki Kovalainen dostal po kontaktu s Giancarlem Fisichellou do hodin a vepředu si Kimi Räikkönen po kontaktu s Webberem poškodil přední křídlo. Kvůli odstraňování trosek ze tří havarovaných vozů vyjel na trať safety car. K dramatickému okamžiku došlo i v boxech. Kovalainen vyjel od mechaniků i s tankovací hadicí, ze které v boxové uličce tekl benzin. Když na rozlité palivo najel Räikkönen, který měl horké brzdy, objevil se na chvíli kolem jeho vozu plamen. Mistr světa z roku 2007 však mohl v závodě pokračovat. To platilo i o jeho krajanovi, kterému sundali tankovací hadici mechanici Brawnu.

Na restart v pátém kole skvěle zareagoval Kubica, který předjel Rosberga a dostal se na třetí místo za Barrichella a Webbera. Polem se mezitím prokousával Button. Postupně předjel Grosjeana i Nakadžimu a posunul se už na sedmé místo. Pak se nějaký čas nemohl dostat před skvěle jedoucího debutanta Kobajašiho. Podařilo se mu to až v pětadvacátém kole. Dopředu se propracovával i další možný kandidát na titul Vettel. Ten přitom vyrážel do závodu s nejtěžším autem.

Barrichello sice vedl, ale z hlediska množství paliva na tom byl lépe druhý Webber. Brazilci se nedařilo od Australana odpoutat a získat potřebný náskok. Třetí jezdil Kubica, čtvrtý Rosberg.

Podle očekávání zamířil ze špičky do boxů jako první Barrichello. Webber ho následoval o šest kol později a rychlými koly získal potřebný náskok. Mezitím ze závodu odstoupil Rosberg, který si v Sao Paulu věřil na skvělý výsledek. O další vzrušení se postaral jeho týmový kolega z Williamsu Nakadžima, který se v japonském souboji snažil předjet Kobajašiho. Nakonec přišel o přední křídlo a skončil v bariéře z pneumatik.

Po čtyřiceti kolech vedl Webber před Kubicou, Barrichellem, Hamiltonem, Räikkönenem, Buttonem, Vettelem a Buemim. Za této situace už by byl Angličan mistrem světa. Jenže Hamilton i Räikkönen se brzy chystali na další zastávky. Nejtěsnější bitvu poté předváděli Button s Vettelem.

Barrichellovi prostředek závodu vůbec nevyšel. Oproti ostatním výrazně ztrácel. V jedenapadesátém kole zamířil na druhou zastávku a vrátil se na šestém místě. Webber i po své druhé zastávce udržel vedení před Kubicou, Barrichellem, Hamiltonem, Vettelem a Buttonem. Barrichellovi nakonec nebylo souzeno ani dojet na stupních vítězů. Začal pociťovat vibrace a ve třiašedesátém kole pustil před sebe Hamiltona. Předtím však mezi nimi došlo ke kontaktu. Hamilton si drobně poškodil přední křídlo a Barrichella potkal defekt pneumatiky. Brazilec tedy musel zamířit znovu do boxů a klesl až na osmé místo.

Mimo bodovaná pozice ještě Kobajaši předjel desátého Fisichellu a při svém debutu zanechal velmi dobrý dojem.

Šachovnicovým praporkem mával v cíli loňský vicemistr Felipe Massa, který se k závodům vrátí až v příští sezoně. Jako první projel cílem Webber. Zajel i nejrychlejší kolo závodu. Druhý skončil Kubica, který se letos poprvé dostal na stupně vítězů, třetí pak byl Hamilton. Čtvrtý dojel Vettel, ale největší pozornost vzbudil pátý Button. Získal totiž titul mistra světa. Na bodovaných místech je doplnili Räikkönen, Buemi a Barrichello. Ten svému soupeři okamžitě sportovně poblahopřál. Společně pak pro tým Brawn GP získali pohár konstruktérů.

V celkové klasifikaci je tedy rozhodnuto o světovém šampiónovi. Button má na svém kontě 89 bodů, na druhé místo se dnes posunul Vettel (74), Barrichello je třetí (72). Čtvrtý už zůstane Webber (61,5). O páté místo se ještě utkají dva předchozí mistři světa Hamilton (49) a Räikkönen (48). Rozhodnuto je už i v poháru konstruktérů, kde vede Brawn GP se 161 body před Red Bullem (135,5). Zdramatizoval se boj o třetí místo, kde má McLaren 71 bodů a Ferrari o bod méně.

Závěrečný závod sezony se jede 1. listopadu na novém okruhu Yas Marina v Abú Zabí.

 

GP Brazílie 2009

P.   Jezdec Tým Kola Čas
1 Mark Webber RBR-Renault 71 1:32:23,081 h
2 Robert Kubica BMW Sauber 71 +7,6 s
3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 71 +18,9 s
4 Sebastian Vettel RBR-Renault 71 +19,6 s
5 Jenson Button Brawn-Mercedes 71 +29,0 s
6 Kimi Räikkönen Ferrari 71 +33,3 s
7 Sébastien Buemi STR-Ferrari 71 +35,9 s
8 Rubens Barrichello Brawn-Mercedes 71 +45,4 s
9 Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes 71 +48,4 s 
10 Kamui Kobayashi Toyota 71 +1:03,3 min 
11 Giancarlo Fisichella Ferrari 71 +1:10,6 min 
12 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 71 +1:11,3 min 
13 Romain Grosjean Renault 70 +1 kolo 
14 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 70 +1 kolo 
- Kazuki Nakajima Williams-Toyota 30 +41 kol
- Nico Rosberg Williams-Toyota 27 +44 kol 
- Nick Heidfeld BMW Sauber 21 +50 kol 
- Adrian Sutil Force India-Mercedes 0 +71 kol 
- Jarno Trulli Toyota 0 +71 kol 
- Fernando Alonso Renault 0 +71 kol

Doporučujeme

Články odjinud