Marco Andretti na pole position pro Indy 500, Alonso v deváté řadě | Foto: IndyCar

Foto: IndyCar

Marco Andretti na pole position pro Indy 500, Alonso v deváté řadě

Vnuk legendárního mistra světa formule 1 Maria Andrettiho získal svoji první pole position pro největší závod série IndyCar 500 mil Indianapolis. Příští neděli tak Marco Andretti bude po startu z prvního místa bojovat o vyrovnání Maria, který Indy 500 vyhrál v roce 1969.

Pilot rodinné stáje Andretti Autosport Marco Andretti je ve „staré cihelně“ pekelně rychlý už od pátku, kdy při tak zvaném „Fast Friday“ zajel se zvýšeným tlakem turba z 1,3 na 1,5 baru čtyři rychlá kola v průměrné rychlosti 233,491 mil v hodině (375,687 km/h). Postaral se tak o nejvyšší rychlostní průměr v Indianapolis od roku 1996.

Třiatřicetiletému Američanovi vydržela rychlost až do nedělní závěrečné části kvalifikace, kdy opět exceloval v rychlostním průměru na čtyři kola. Andrettiho výsledná průměrná rychlost dosáhla na hodnotu 231,068 mil v hodině, tedy na nejvyšší ze všech devíti pilotů v závěrečném rozstřelu o pole position a prémii 100 000 dolarů.

Nejrychlejší byl Andretti za volantem svého monopostu s motorem Honda pod kapotou v prvním ze čtyř kol, které zvládl v průměru 231,826 mil v hodině.

Z první řady z druhého místa odstartuje po Andrettiho boku do 104. ročníku Indy 500 pětinásobný šampion IndyCar a vítěz slavného závodu z roku 2008 Scott Dixon, třetí místo v první řadě na roštu získal bývalý pilot formule 1 a vítěz Indy 500 ze sezony 2017 Takuma Sato.

První tři místa na roštu získaly vozy s motory Honda, nejlepším zástupcem Chevroletu je po kvalifikaci čtvrtý holandský nováček Rinus van Kalmthout (startuje pod pseudonymem Rinus VeeKay). 

Fernando Alonso bude o završení trojkoruny motorsportu bojovat v Indianapolis po startu z 26. místa v deváté řadě na roštu. Pětadvacátý bude vedle Alonsa startovat loňský vítěz Indy 500 Simon Pagenaud.

Doporučujeme

Články odjinud