Marchionne před smrtí mluvil o F1 pozitivně, říká Todt

Marchionne před smrtí mluvil o F1 pozitivně, říká Todt

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt řekl, že se zesnulý prezident Ferrari Sergio Marchionne při jejich poslední společné večeři vyjádřil pozitivně ohledně budoucího směřování formule 1.

Ačkoliv Marchionne několikrát veřejně zpochybňoval změnu formule 1 pod vedením nového vlastníka, společnosti Liberty Media, a nejednou hrozil odchodem Ferrari z šampionátu, zdá se, že krátce před svou smrtí svůj negativní postoj změnil.

Todt, který se s Marchionnem znal již od svého působení ve Ferrari, prozradil, že dvojice spolu s šéfem F1 Chasem Careym v červnu letošního roku společně povečeřela a mluvila o budoucnosti F1.

„28. června jsme měli večeři v mé kanceláři v Ženevě. Byl tam on, Chase Carey a já a mluvili jsme o budoucnosti F1. A 29. mi poslal SMS, ve které psal, že to bylo skvělé setkání a že se 'sport ubírá správným směrem'.“

Marchionne zemřel 25. července poté, co se během operace ramene objevily zdravotní komplikace.

„Původně se tato večeře měla konat v neděli večer po Velké ceně Rakouska (1.července, pozn. redakce), ale on mi poslal zprávu, že mu to bohužel nevyjde a zda bychom to mohli změnit a mohlo by to být dříve. Tak jsme to udělali 28., pak došlo k tragédii,“ řekl Todt.

„Je to velká ztráta. Nejen vzhledem k tomu, co udělal pro průmysl, ale také pro jeho vášeň a styl, jaký měl. Pro mě to byl někdo s velkou osobností. Pracoval jsem s ním i před tím, než jsem byl zvolen prezidentem FIA, a ne vždy jsme se shodli. V konečném důsledku jsem ho měl ale rád a velmi jsem jej respektoval,“ zavzpomínal Todt na Marchionneho.

Nový výkonný ředitel Ferrari Louis Camilleri se již prezentoval méně agresivním přístupem než Marchionne ohledně budoucnosti F1 a podle Todta budou jednání s Camillerim pozitivní.

„Miluje závody a je jasné, že to bude zcela v jiném stylu, ale je skvělý a velmi talentovaný byznysmen. Je přímočarý, takže jsem si jistý, že budeme schopni odvést dobrou práci tak, jak chce FOM, FIA a Ferrari. Jsem velmi optimistický.“

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud