Marchionne chce udělat ze Sauberu juniorský tým Ferrari

Marchionne chce udělat ze Sauberu juniorský tým Ferrari

Před víkendem v Maďarsku nemělo Ferrari kam umístit své mladé jezdce. Sauber pak ale zrušil dohodu s Hondou a vše je nakonec jinak.

„Je to pro nás velmi pozitivní,“ řekl Marchionne, kterého cituje novinář James Allen. „Je to šance mít juniorský tým. Máme pár výjimečných jezdců, kteří potřebují jezdit.“

Marchionne tím myslí Charlese Leclerca a Antonia Giovinazziho. Vzhledem k tomu, že jezdecká sestava Ferrari zůstane zřejmě příští rok stejná, oba by si to mohli u Sauberu rozdat o závodní sedačku u Ferrari pro sezónu 2019.

Choutky prezidenta Ferrari jsou špatnou zprávou minimálně pro Pascala Wehrleina. Ale co Ericsson? Z pohledu výsledků by se ho asi Sauber neměl problém zbavit, ale Ericsson má více než blízko ke skupině Longbow Finance, která Sauber vlastní. 

Udělat ze Sauberu juniorku Ferrari bude mít ale i další aspekt. Začínají jednání o nových komerčních smlouvách pro období po roce 2020. Ferrari si uvědomuje rostoucí vliv Mercedesu. Společně s Haasem a Sauberem bude mít tři hlasy. A nemusí to být konečné číslo. Ferrari je připraveno dodávat novému týmu, který by se rozhodl do F1 vstoupit.

Jak ale připomíná James Allen, rostoucí vliv a síla Mercedesu nebo Ferrari může nakonec skončit katastrofou. Pokud jedna či druhá strana nebude spokojena s výslednými dohodami, může to skončit třenicemi nebo i vyhrůžkami odchodem. 

A do třetice otevírá dohoda se Sauberem možnosti, jak do F1 vrátit Alfu Romeo. Motory Ferrari pro Sauber by mohly nést právě toto jméno.

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Doporučujeme

Články odjinud