Mansell: Ve formuli 1 postrádám konkurenci

Mansell: Ve formuli 1 postrádám konkurenci

Královna motorsportu podle legendárního závodníka potřebuje najít způsob, jak na rošt dostat větší počet monopostů.

Ve formuli 1 jsme naposledy viděli 26 vozů před třiadvaceti lety. Od té doby se pole vyšplhalo nejvýše na 24 monopostů. Nigel Mansell, mistr světa ze sezony 1992, by byl rád, kdyby se situace změnila a šanci dostalo více mladých jezdců.

„Nic ve zlém proti současné formuli 1, ale konkurenční boj dnes ve srovnání s 80. a 90. léty není tak nabitý. Chceme na roštu vidět 26 vozů. Je tu spousta pilotů, která na F1 má a nechybí jim peníze, ale nemají kam jít.

V minulosti se jezdci čas od času zranili a byli nahrazeni jinými piloty. Každý rok jste v poli viděli novou krev, vždy tu byly vozy, do kterých jste se mohli dostat. Tato oáza však vyschla. FIA společně s automobilkami odvedla skvělou práci po stránce bezpečnosti.

Dnešní piloti mají i dvakrát delší kariéru než jejich předchůdci. Pro ně samotné je to dobré, ale také to znamená, že mnoho pilotů nikdy nedostane šanci se prosadit,“ řekl čtyřiašedesátiletý bývalý závodník.

Podle prezidenta FIA Jeana Todta se do formule 1 nové týmy nepohrnou, dokud nebude přepracovaná struktura rozdělování prize money. Platnost současného systému vyprší až v roce 2020.

Foto: Getty Images / Pascal Rondeau

Doporučujeme

Články odjinud