Mansell by mohl příští rok závodit v ALMS za Jaguar

Bývalý mistr světa by se rád svezl i ve 24 hodin Le Mans.

Mistr světa formule 1 z roku 1992 Nigel Mansell bude možná v příští sezoně závodit za tým RSR v šampionátu American Le Mans Series (ALMS). Ten se chystá nasadit nový vůz Jaguar XKR GT2.

Majitel stáje Paul Gentilozzi působil dříve jako spolumajitel série CART, kterou Mansell v roce 1993 vyhrál, a právě odtud se oba dobře znají. "Mluvili jsme spolu v Le Mans. Říkal, že je nadšený z toho, co dělám. Tak jsem mu nabídl, že by za nás mohl závodit," vzpomíná Gentilozzi. "Řekl, že by rád a jestli to myslím vážně."

Sám Mansell má o závodění v prototypech velký zájem. V televizním rozhovoru během závodu 24 hodin Le Mans, kde byl povzbudit svého syna Lea, nevyloučil svůj start v některém z příštích ročníků a možná i v posádce s oběma syny. Atmosféra závodu se mu totiž velmi líbila.

"Mluvili jsme spolu často. Když jsem byl v TransAm, Nigel chtěl přijet a závodit v našich autech, protože mají velký výkon a je to skvělá zábava. V Le Mans říkal, že by se chtěl vrátit i se svým synem. Rádi by závodili v Americe," dodává Gentilozzi. "Možná to tak dopadne, ještě spolu budeme mluvit. Uvidíme."

Mansell startoval 20. září s prototypem Ginetta-Zytek královské třídy LMP1 v závodě 1000 kilometrů Silverstone. Po technických problémech skončil společně se synem Gregem a Lawrencem Tomlinsonem na 28. místě. O dvě příčky před nimi dojel se svými spolujezdci Mansellův druhý syn Leo, který řídil Ferrari 430 GT.

Nigel Mansell startoval ve 187 velkých cenách, z nichž 31 vyhrál, zajel 32 pole position a 30 nejrychlejších kol. Celkem získal 482 bodů a patří mezi nejlepší piloty historie formule 1. Kromě svého titulu byl také vicemistrem v letech 1986, 1987 a 1991. I po ukončení aktivní kariéry příležitostně závodí. Kromě startu v sérii Le Mans si vyzkoušel také britský šampionát cestovních vozů či sérii FIA GT. Vyhrál také úvodní závod Grand Prix Masters pro bývalé piloty formule 1.

Doporučujeme

Články odjinud