Malé týmy se sjednotily a bouří se

Malé týmy se sjednotily a bouří se

Kdyby nešlo o týmy, ale o zaměstnance, možná bychom psali o stávkové pohotovosti. Lotus, Force India a Sauber budou nyní postupovat společně a vyvíjet nátlak na nalezení řešení.

Malým týmům vadí nejen vysoké náklady ale také špatné přerozdělování peněz a po problémech Caterhamu a Marussie jim už došla trpělivost.

Připomeňme, že před pár lety, když do F1 vstupovaly dva zmíněné týmy a HRT, existoval příslib rozpočtového stropu. Nakonec z toho ale sešlo.

Menší týmy už nechtějí o problému mluvit, ale chtějí ho řešit a chtějí ho řešit hned. V nejbližších dnech a týdnech proto povedou jednání s Ecclestonem a FIA.

Malým týmům vadí nejen velký rozdíl mezi tím, kolik dostane první tým v šampionátu ve srovnání s desátým týmem, ale celý systém.

„Je načase pojmenovat věci pravými jmény. Model rozdělování peněz je zcela špatně. Když máte v šampionátu týmy, které dostanou více peněz, než ostatní týmy utratí za sezónu jen za to, že se ukážou, tak je něco špatně s celým systémem,“ říká Lopez. Ten naráží třeba na Ferrari, které od Ecclestoneho dostává extra bonus nad rámec odměny za pořadí v šampionátu.  

Bývalý šéf FIA Max Mosley navrhoval jiný model. Dát všem stejně s tím, že větší týmy si více peněz seženou samy od sponzorů, o které nemají nouze.

Doporučujeme

Články odjinud