Malé týmy možná nebudou mít peníze na testy, velkým to nevadí

Malé týmy možná nebudou mít peníze na testy, velkým to nevadí

V zákulisí formule 1 opět došlo na střet týmů, když se probíraly návrhy na úspory. Velcí nechtějí vyjít vstříc malým.

Na jednání týmů upozornily Sauber a Force India, že zřejmě nebudou mít příští rok dostatek finančních prostředků na to, aby se zúčastnily všech osmi dní testů, které se uskuteční po vybraných závodech.

Podle Auto Motor und Sport proto navrhly, aby bylo možné si testování na trati nahradit testováním v aerodynamickém tunelu s vozem ve skutečné velikosti. Narazily ale především u Red Bullu, který nesouhlasil, protože se podle něj v aerodynamickém tunelu naučí tým víc a protože by bylo nutné stavět zvláštní modely vozů či modernizovat tunely.

Sauber ale chtěl jen testovat s normálním vozem vybaveným potřebnými senzory. A tunelů, které zvládnou pracovat s vozy o reálné velikosti, je k dispozici dost. Navíc když Red Bull protestoval proti testu Mercedesu a Pirelli, říkal, že testování na trati je nenahraditelné.

Německý list dodává, že vedle Red Bullu se proti úsporným opatřením, které by ulehčily menším stájí, staví systematicky také Ferrari a Mercedes.

Velké týmy ani nechtějí příští rok pomáhat Pirelli, během testů po závodech nemíní Italům dávat k dispozici své vozy, protože by ztratily čas na vývoj.

Prezident FIA Jean Todt nedávno oznámil, že se do hledání úspor vloží Strategická skupina, až bude podepsána nová Concordská dohoda. V té ale má zástupce jen šest největších týmů, takže se řešení nebude hledat snadno.

Doporučujeme

Články odjinud