Malé rozdíly a větrný pytel byly podle Bottase klíčové pro zisk pole position

Malé rozdíly a větrný pytel byly podle Bottase klíčové pro zisk pole position

Větrný pytel, kterého mohl využít jízdou za jiným vozem, byl podle Valtteriho Bottase z Mercedesu klíčový při zisku jeho druhé letošní pole position ve formuli 1, kterou získal v kvalifikaci na Velkou cenu Ázerbájdžánu na městské trati v Baku.

Bottas navázal na pole position, kterou získal před čtrnácti dny v Číně, když dnes v Baku porazil svého týmového kolegu Lewise Hamiltona o 0,059 sekundy. Pomohl mu k tomu také mclaren Landa Norrise, za kterým se Bottas mohl vyvézt a na dlouhé cílové rovince využít větrného pytle za jeho vozem.

„Jsem opravdu šťastný za pole position. Je to hezký pocit získat ji v posledním kole. Bylo to pěkné poslední kolo a jak jsem říkal, Ferrari bylo opravdu silné. Charles (Leclerc) se vyřadil chybou, ale po těžkých trénincích jsme jako tým odvedli opravdu dobrou práci, abychom byli tam, kde jsme,“ pochvaluje si Bottas.

„Všechno je to o malých rozdílech a já se v tom posledním kole mohl dobře vytáhnout. Samozřejmě, musel jsem dobře projet také zatáčky, je to o malých detailech a mně se podařilo to poskládat dohromady. Bylo to stále složitější a složitější a neměli bychom závodit tak pozdě, ale nějak jsem je (pneumatiky) dokázal přimět pracovat.“

Hamilton: Valtteri dnes odvedl výjimečnou práci

V letošní čtvrté kvalifikaci si jezdci Mercedesu potřetí zajistili kompletní první řadu. Letos podruhé se přitom musel Hamilton sklonit před svým týmovým kolegou Bottasem, který jej porazil v Číně a také dnes v Baku.

„Valtteri odvedl výjimečnou práci. Celý víkend je to velmi vyrovnané, Ferrari vypadalo neuvěřitelně rychle. My jsme sem přijeli bez vylepšení, ferrari vypadala obzvlášť rychle,“ přiznal Hamilton.

„Jsem opravdu vděčný, že jsme si za těchto podmínek zajistili kompletní první řadu, dostává nás to pro zítřek do bojovné pozice. Z pohledu rychlosti jsme v závodě trochu vyrovnanější. Valtteri je tu vždy rychlý.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud