Maldonadovi se víceméně vyrovnám, hodnotí Bottas

Maldonadovi se víceméně vyrovnám, hodnotí Bottas

Valtteri Bottas míní, že ve své debutové sezóně ve formuli 1 podává dobré výkony. Svému týmovému kolegovi Pastoru Maldonadovi je vyrovnaným soupeřem.

Po roli testovacího jezdce čekala na Bottase na začátku roku u Williamsu závodní sedačka. Nemalou měrou se o ni zasloužil talentem, který u něj vidělo vedení stáje.

Bottas věří, že v dosavadních šesti závodech nezklamal. "Myslím, že moje výkony byly ve srovnání s Pastorem celkem dobré," uvedl pro oficiální stránky soutěže. "Pastor je zkušený, u Williamsu je už třetím rokem a řekl bych, že se mu víceméně vyrovnám."

To ale neznamená, že by se od zkušenějšího kolegy neměl co učit. "Nemůžu vyzdvihnout jednu konkrétní věc, kterou jsem se od něj naučil, ale samozřejmě si všímáte věcí, hlavně na trati, jako je Monako, které jsem před sezónou neznal. Velmi pečlivě jsem si prohlížel jeho data, abych věděl, jak ho jezdí."

A co bylo pro Fina největší novinkou? "Nejtěžší ve formuli 1 je přizpůsobit se závodní vzdálenosti. Závod je mnohem delší, takže musíte mít jiný přístup. Ve formuli Renault, GP3 a GP2 můžete jet jen naplno, protože je závod krátký, ale ve formuli 1 musíte být šikovnější."

"Musíte myslet na pneumatiky, musíte být šikovní se strategií a máte mnohem větší zodpovědnost kvůli celkové velikosti týmu."

Doposud největším zážitkem pro něj byla první Grand Prix. "Mým dosavadním osobním vrcholem bylo Melbourne, protože to byl můj první závod formule 1. Samotný závodní víkend, když sedíte na roštu, na to nikdy nezapomenu! Když jsem přijel do Malajsie, cítil jsem se mnohem víc v pohodě, protože jsem věděl, že už jsem to předtím dělal."

Williams sice letos nemá výkonnost, v jakou doufal, ale Bottas říká, že mu to na motivaci nijak neubralo, naopak, chce ještě víc pracovat na zlepšení. Ale ve svých ambicích na dobré výsledky musí zůstat opatrný.

"Co se týče zbytku sezóny, dal jsem si za cíl se co nejvíce zlepšit jako jezdec, abych byl v závodech lepší a poskytoval lepší zpětnou vazbu o voze. Musíme společně udělat hodně práce, ale nepochybuji o tom, že výsledky přijdou," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud