Malajsijci vyčíslili náklady na noční závod v Sepangu

Malajsijci vyčíslili náklady na noční závod v Sepangu

Pořadatelé Grand Prix Malajsie čím dál vážněji zvažují přesunutí svého závodu do nočních hodin. Už vědí, kolik by je to stálo.

Okruh v Sepangu se dlouhodobě potýká s poklesem návštěvnosti. Zatímco v roce 2006 se během závodního víkendu formule 1 ukázalo na okruhu 140 tisíc diváků, předloni to bylo 126 tisíc a loni už jen 97 tisíc.

Výkonný ředitel okruhu Razlan Razali proto přišel minulý měsíc s nápadem uspořádat závod v nočních hodinách alespoň jednou před vypršením současné smlouvy na F1 v roce 2015.

Nyní se mu dostalo podpory od předsedy okruhu Mokhzaniho Mahathira. "Myslím, že noční závod bude zajímavý," řekl pro AFP. "Závod v noci bude chladnější." Příjemnější teploty by měly diváky nalákat na okruh a příznivější vysílací čas evropské diváky k televizním obrazovkám. "Na Kataru a Singapuru vidíme, že to funguje," dodal.

Sepang se ovšem dlouhodobě potýká také s nedostatkem finančních prostředků a okruh by potřeboval opravy a modernizaci. Instalovat osvětlení pro noční závod by nebylo levné, podle Mokhzaniho by se náklady vyšplhaly na 15 miliónů dolarů.

Doporučujeme

Články odjinud