Majitelé formule 1 čelí žalobě o 650 miliónů dolarů

Majitelé formule 1 čelí žalobě o 650 miliónů dolarů

Kauza Gerharda Gribkowskyho nabrala další rozměr, společnost Bluewaters Communications chce po současných majitelích F1 náhradu škody za neúspěch při zkorumpovaném prodeji.

Gribkowsky byl v Německu odsouzen za přijetí úplatku od Bernieho Ecclestona za účelem ovlivnění prodeje podílu ve formuli 1 v roce 2006. Tehdy coby šéf řízení rizik státní banky BayernLB zařídil hladký prodej společnosti CVC za nižší než tržní cenu.

Jelikož se Gribkowsky k těmto činům přiznal a soud ho odsoudil, jsou tato fakta považována za prokázaná a můžou se o ně opřít všichni, kdo se jimi cítí dotčeni.

A přesně to udělala společnost Bluewaters Communications, která tvrdí, že v roce 2006 nabízela bance BayernLB za její podíl ve F1 jednu miliardu dolarů. A právě protože se Gribkowsky nechal uplatit Ecclestonem, zařídil prodej podílu společnosti CVC za 831 miliónů dolarů.

Bluewaters Communications je proto přesvědčena, že podíl měla díky své nejvyšší nabídce získat ona. Za to teď žádá odškodnění v minimální výši 650 miliónů dolarů u soudu v New Yorku. Žaluje o něj společnosti CVC Capital Partners, Alpha Prema, Alpha Topco, Delta Topco, BayernLB a Bernieho Ecclestona s Gerhardem Gribkowskym.

V kauze Gerharda Gribkowskyho se nejedná o jedinou žalobu, BayernLB chce po Ecclestonovi odškodné ve výši 400 miliónů dolarů.

Doporučujeme

Články odjinud