Majitel Lotusu zůstává skromný, stačí mu body a čtvrté místo mezi týmy

Majitel Lotusu zůstává skromný, stačí mu body a čtvrté místo mezi týmy

I když Lotus jezdí na každou Grand Prix s ambicí bojovat o stupně vítězů, Gérard Lopez nemíní coby majitel stáje upravovat cíle, které stanovil před začátkem sezóny.

"Naším cílem stále je čtvrté místo, a podle mě je reálný," řekl pro Autosport. "Pokud dokážeme být lepší, bereme to, ale cílem je první čtyřka. A myslím, že teď patříme mezi velmi dobré týmy, protože oba naši jezdci dokáží bodovat."

Lotus se přesto netají tím, že touží získat alespoň jedno vítězství v závodě. Největší slabinou, kerá mu v tom brání, jsou teď kvalifikace, což souvisí s koncepcí vozu. "Často jsme v kvalifikaci byli velmi rychlí na tvrdší směsi, ale ne moc dobří na té měkčí. To je problém, na kterém pracujeme," potvrdil technický šéf týmu James Allison. "Na roštu jsou vozy, které jsou velmi rychlé v kvalifikacích, ale už ne tak konkurenceschopné v závodech, a naopak."

"Zdá se, že my máme auto, které nepatří mezi nejrychlejší v kvalifikacích, ale má velmi dobrou závodní rychlost. To není špatná kombinace, raději máme tuhle než tu druhou, ale pokud chceme vyhrávat závody, musíme zlepšit naše kvalifikační výkony. Nepotřebujeme moc, jen menší zlepšení, abychom mohli bojovat o vyšší pocty."

V Montrealu Grosjean vybojoval stupně vítězů, a to navzdory další nevydařené kvalifikaci z pohledu týmu. "V Kanadě nefungoval Kimimu diferenciál, což je půl sekundy, měl být v druhé řadě. Romain udělal chybu na nové sadě pneumatik, což nepomohlo," prozradil Lopez.

"Když startujete z 11. a 7. místa, můžete získat pódium. Mohli byste vyhrát, ale je to těžké. Abychom vyhráli závod, musí celý komplet fungovat, ale o to se snaží mnoho lidí. Dokud budou oba jezdci bodovat, jsem spokojený."

A jak by se enstonské stáji mohlo dařit v Grand Prix Evropy? "Valencie není úplně známá náročnými zatáčkami, ale určitě jich má víc než Kanada," konstatoval Allison. "Asfalt ulicí ve Valencii je trochu drsnější a touto roční dobou bývá horký, což jsou faktory, které nám spíš vyhovují."

"Montreal byl jeden z okruhů, u nichž mám obavy, že jejich vlastnosti moc nesednou E20, ale jelo nám to tam celkem dobře. Doufejme, že když nám má Valencie sednout trochu víc, tak dokážeme získat další dobrý výsledek. Upřímně řečeno si nemyslím, že byl letos závod, ve kterém jsme neměli na to, abychom vlastní zásluhou dojeli na pódiu. Doufejme, že to ve Valencii bude stejné."

Doporučujeme

Články odjinud