Majetkové přesuny ve formuli 1 změny v jejím vedení nepřinesou

Majetkové přesuny ve formuli 1 změny v jejím vedení nepřinesou

Bernie Ecclestone vysvětlil, že navzdory velkým přesunům majetkových podílů ve formuli 1 budou tento sport i nadále řídit stejní lidé, včetně jeho.

Společnost CVC včera oznámila, že prodala 21 procent svých akcií formule 1, čímž se její celkový podíl zmenšil na 42 procent, což znamená ztrátu většiny. Ovšem k prodaným akciím nepatří hlasovací práva, takže většina pro rozhodování zůstala na straně CVC.

Prodej pětiny akcií tak měl jako hlavní cíl veřejně potvrdit jejich cenu a ujistit investory, než formule 1 vstoupí na burzu. "Na vstup na burzu pohlížím jako na změnu akcionářů," uvedl Ecclestone pro Telegraph. "Teď máme nějaké akcionáře, kteří prodají část svých akcií, a budeme mít nové akcionáře."

Že by se ale něco změnilo pro něj nebo ostatní lidi ve vedení, Ecclestone odmítá. "Nemyslím si, že ti akcionáři budou řídit tuto společnost, takže žádná opravdová změna nenastane. Nebude to znamenat investice do společnosti, protože žádné nepotřebuje."

A i když týmy dlouhodobě volají po určení následovnictví Bernieho Ecclestona, zřejmě se v dohledné době nedočkají. "Nebudu nikoho jmenovat, aby dělal moji práci, protože by tento byznys nikdo neřídil stejně jako já," uvedl. "Také jste se mohli zeptat Franka Sinatry, koho by jmenoval na své místo. Někdo by také dokázal zpívat, ale zpívat jako Sinatra? Ne. Řídil by někdo tento byznys jako já? Ne. Někdo by ho mohl řídit lépe, ale ne stejně."

Formuli 1 v dohledné době čekají další majetkové přesuny a rozdávání křesel v představenstvu společnosti Delta Topco, která tento sport formálně vede. V představenstvu by mělo s Ecclestonem usednout 15 lidí. Každodenní řízení formule 1 zůstane Ecclestonovi, ale dlouhodobější záležitosti, včetně například přerozdělování peněz mezi týmy, bude řešit představenstvo formou hlasování. Bude tedy záležet, komu Ecclestone křesla rozdá, jestli si zachová rozhodovácí právo prostřednictvím většiny tvořené jeho spojenci. Místa určitě získají Ferrari, McLaren, Red Bull a možná i Mercedes.

Vstup na burzu se má uskutečnit na konci června. K veřejnému prodeji má být poskytnuto asi 30 procent akcií, přičemž 11 z nich nabídne CVC, zbytek ostatní akcionáři, včetně zkrachovalé banky Lehman Brothers. Ecclestone si ale svých 5,3 % ponechá beze změny.

CVC tedy na formuli 1 slušně vydělala. V roce 2006 koupila svůj majoritní podíl za 1,7 miliardy dolarů a letos za 1,6 miliardy prodala 21 procent, přičemž jí stále zbývá dalších 42 procent, které může také prodat.

Doporučujeme

Články odjinud