Magnussen starší: Kouřil jsem a netrénoval, Kevin je někde úplně jinde

Magnussen starší: Kouřil jsem a netrénoval, Kevin je někde úplně jinde

Jan Magnussen si je jistý, že jeho syn Kevin má mnohem větší šanci na úspěch ve formuli 1, než měl kdysi on sám, protože jsou výchozí podmínky nesrovnatelné.

Magnussenův otec měl na vrcholu motorsportu krátkou kariéru, nastoupil jen do 24 Grand Prix, přičemž jeho nejlepším umístěním v závodě i kvalifikaci byla šestá pozice.

"Sám jsem sebe zklamal," vzpomínal v rozhovoru pro Guardian. "Kéž bych dostal ještě jednu šanci, ale Kevin je dnes tam, kde je, díky tomu, co se stalo mně. Může se poučit z mých chyb."

"Je mnohem vyspělejší než já, když mi bylo 21. Ve skutečnosti tu nejsou žádné podobnosti. Super tvrdě pracuje, je mnohem systematičtější než já. Jsem si jistý, že Ron (Dennis) byl mnou frustrovaný. Byl jsem kuřák, pořádně jsem netrénoval a vůbec jsem nebyl systematický. Nebyl jsem připravený na formuli 1."

S tím Dennis souhlasí. "Jan byl ten nejzmatenější Grand Prix jezdec, jakého jsem kdy poznal. Jednou jsme byli na letišti a Jan si zabalil svůj pas do kufru. Když ho otevřel, vypadalo to, jako že ho zabalilo čtyřleté dítě, prostě do něj všechno naházel, včetně špinavého prádla, a žádné toaletní potřeby neměl. Takoví lidé přemýšlejí chaoticky, pomyslel jsem si. Nemůže to dokázat."

Pro McLaren odjel Magnussen starší jen jeden závod a pak šel hledat štěstí k Jackiemu Stewartovi, ale stejně ho nenašel.

"Ale tenkrát byl McLaren jiný," vzpomínal. "Od té doby vyvinuli fantastický program pro mladé jezdce, ze kterého těží Kevin. Máte kolem sebe skvělý tým lidí. Je opravdovou součástí rodiny McLaren. Dobře se o něj postarají. Pro každý případ je tam člověk, za kým může jít, který ho bude učit."

"Za mých časů tam žádné vedení nebylo, žádné učení základů. Byl jsem tam jen já a oni čekali, že na to přijdu."

Proto ani neplánuje nijak zvlášť svému synovi radit teď, když začne závodit pro McLaren. Sám má ještě své vlastní povinnosti, jezdí v cestovních vozech vytrvalostní závody. Takže mine i Kevinův debut v Austrálii.

"Ale pojedu na osm nebo devět závodů, asi na polovinu. Teď, když je Kevin ve formuli 1, hodně jsem přemýšlel o tom, jak dlouho bude pokračovat moje kariéra."

"Musím rozhodnout, jestli se soustředím na to, co dělám, nebo jestli budu radši s Kevinem. Ale nechci být jeho manažerem. Chci být jeho tátou, to je vše. Za poslední dva nebo tři roky jsme se hodně sblížili a já mu chci být dobrým otcem, být tu, když to jde dobře, ale tak stát za ním, když to jde špatně. To je všchno, co chci."

Doporučujeme

Články odjinud