Luyendyk: F1 se má co učit od komisařů v IndyCar

Luyendyk: F1 se má co učit od komisařů v IndyCar

Závěr letošní grand prix USA poznamenala penalizace pro Maxe Verstappena po souboji s Kimim Räikkönenem. V tomto směru by se podle Arie Luyendyka mohla formule 1 poučit z rozhodování sportovních komisařů v IndyCar.

V závěru posledního kola závodu v Ausitnu předjel Verstappen Räikkönena a pomyslnou cílovou pásku proťal na třetím místě. Sportovní komisaři mu ovšem bezprostředně po závodě udělili časovou penalizaci za překročení limitů tratě, která pro Verstappena znamenala pád na čtvrté místo.

Nizozemský jezdec se po závodě cítil ukřivděný. Podle jeho slov zůstalo mnoho podobných manévrů bez potrestání a za jeho penalizace vždy může „jeden idiotský komisař“.

Dvojnásobný vítěz Indy 500 a Verstappenův krajan Arie Luyendyk je spolu s Maxem Papisem a Danem Davisem jedním ze tří stálých sportovních komisařů série IndyCar. Podle něj by měla formule 1 ustanovit stálé složení týmu sportovních komisařů, který by objížděl všechny závody. Neustále se měnící složení členů je podle Luyendyka nešťastné.

„Potřebují stálý tým. Během závodního víkendu není čas na kreativitu v oblasti sportovních pravidel.“

„Kniha pravidel je velmi složitá a obsáhlá a mně nikdo nenamluví, že člověk jako Mika Salo, který si přijde jako komisař na jednu grand prix, ji celou bezpečně zná,“ řekl na adresu finského ex – pilota F1 Luyendyk.

„Ustanovte tým několika lidí, kteří budou dobře znát charaktery jednotlivých jezdců a budou objíždět všechny závodní víkendy. Díky tomu pro ně bude rozhodování mnohem jednodušší,“ vyzval vedení formule 1 čtyřiašedesátiletý ex – pilot série CART.

„Jako sportovní komisař musíte být férový ke všem, to ale v Austinu neplatilo,“ myslí si Luyendyk. 

Foto: IndyCar

Doporučujeme

Články odjinud