Lotusu dnes nepřišlo štěstí naproti

Lotusu dnes nepřišlo štěstí naproti

Kimi Räikkönen dovezl svůj monopost do cíle Velké ceny Velké Británie na pátém místě, Romain Grosjean šachovnicový praporek nespatřil.

Räikkönen do závodu odstartoval z osmého místa a v jeho průběhu se propracoval až na stříbrnou příčku. Události posledních kol ale Finovi do jeho karet příliš nenahrály. Řada jezdců využila výjezdu safety caru, přezula na čerstvou směs pneumatik a posléze se vrátila na trať. Räikkönen k nim nepatřil, a tak musel závěr Velké ceny Velké Británie zvládnout na obutí, které již bylo značně opotřebované.

“Na konci závodu jsem se snažil držet se, ale na pneumatikách, které byly možná tak o dvacet kol starší než pneumatiky ostatních jezdců, bylo nemožné je udržet za sebou. Je to škoda, protože do té doby vycházel závod celkem dobře; měli jsme dobrou rychlost a celkem snadno jsme mohli skončit na druhém místě, ale takové je občas závodění,“ řekl finský mistr světa.

Pilota Lotusu nakonec předjelo hned trio jezdců a on tak proťal cílovou čáru až jako pátý. Jeho bilance z posledních třech závodů tak čítá ‘pouhých‘ třináct bodů. “Už je to tři závody, co jsme nezískali takový výsledek, jaký jsme možná očekávali, ale doufám, že pokud budeme mít více štěstí a podaří se nám zbavit nějakých chyb, budeme schopni vrátit se zpět dopředu,“ dodal povzbudivě Räikkönen.

Smůla provázela v Británi také druhého jezdce černozlaté stáje Romaina Grosjeana. Ten byl nakonec nucen ze závodu odstoupit. Stalo se tak o jedno kolo dříve, než bylo odmáváno šachovnicovým praporkem.

“Před koncem závodu jsme přišli o poměrně velkou část předního křídla, což znamenalo, že řízení bylo opravdu obtížné, takže nakonec bylo nejlepším rozhodnutím z bezpečnostních důvodů ze závodu odstoupit,“ vysvětlil Grosjean.

“Nevíme, jestli to bylo zapříčiněno nějakými úlomky nebo to mělo něco společného se skutečností, že to byl nový díl; budeme pracovat na tom, abychom se dostali k jádru tohoto problému.“

Velká cena Velké Británie se však pro francouzského pilota nevyvíjela dobře již od startu. “Před tím se můj závod nevyvíjel zcela podle plánu, měli jsme problémy s výkonností pneumatik. To mělo spojitost s problémem na předním křídle, který se objevil už v dřívějších fázích závodu. Safety car nám také příliš nenahrál do karet, takže je to závod, na který bych raději zapomněl,“ podotkl Grosjean.  

 

Doporučujeme

Články odjinud