Lotus začal s vývojem vozu pro příští sezónu od nuly

Tým Lotus se rozhodl při vývoji auta 2011 nevycházet z letošního monopostu, i když je mezi nováčky nejúspěšnější. T127 byl založen na kompromisech, kterým se chce technický tým Mika Gascoyna vyhnout.

"Podle mě je správné, že se teď soustředíme na příští rok," řekl Heikki Kovalainen. "Už jsem téměř přestali s vývojem letošního vozu, jen pracujeme na nastavení a určitých věcech v oblasti spolehlivosti, které budeme moci použít i v roce 2011. S novým vozem začínáme od nuly, abych byl upřímný, takže bude úplně jiný."

Cílem Lotusu zůstává pro letošní rok první místo mezi novými týmy, s těmi etablovanými chce soutěžit až v příští sezóně. "To musí být náš cíl a pokud to nedokážeme, budeme zklamaní," přiznal Fin. "Tým tvrdě pracuje, aby měl komplet, který to dokáže. Já se velmi snažím, protože vím, co musíme udělat a kde se musíme zlepšit. Nikdy si nemůžete být jistí, ale teď tomu věřím víc než na začátku sezóny."

"Také se musíme zlepšit například se zastávkami v boxech, protože každou zastávku ztrácíme 2 - 3 sekundy. Pokud bude příští rok auto rychlejší, nebudeme moci si takové chyby dovolit. Také potřebujeme lepší zázemí pro vývoj vozu v průběhu sezóny, ale ano, věřím, že to dokážeme."

Sezónu musí Kovalainen a Trulli dokončit s letošním monopostem, který na vozy etablovaných stájí hodně ztrácí. Pro Kovalainena to byla obrovská změna, protože přišel z McLarenu, který dokázal vítězit v závodech.

"Nějaký čas trvá, než si zvyknete," srovnával. "S vozem musíte jezdit pomaleji, nemůžete jet tak rychle, protože nemáte přilnavost. Už ho dál nevyvíjíme, snažili jsme se z něj dostat maximum a v několika případech se nám opravdu dařilo a byli jsme blízko vozům před námi. Zdá se, že Red Bull a Ferrari jsou v jiné lize, dokonce i ve srovnání s McLarenem. Nás čeká hodně práce, ale je reálné, abychom příští rok dohnali střed pole."

Doporučujeme

Články odjinud