Lotus v Brazílii poprvé v sezoně nebodoval

Lotus v Brazílii poprvé v sezoně nebodoval

Loučení se sezonou Lotusu nevyšlo. Přestože se celý rok vyznačoval dobrou spolehlivostí, Romain Grosjean v Brazílii odstoupil s poruchou motoru, Heikki Kovalainen dojel po nevydařeném startu čtrnáctý.

Lotus si určitě představoval lepší závěr sezony, poprvé v sezoně nezískal žádný bod. Heikki Kovalainen zaskakující za Kimiho Räikkönena dojel Velkou cenu Brazílie v Interlagos čtrnáctý, Romain Grosjean odstoupil hned v úvodu s kouřícím motorem.

Kovalainen děkoval týmu za příležitost a podporu, ale ani při svém druhém startu s lotusem si body nepřipsal. "Jsem naštvaný, že jsem dnes nedokázal získat pro tým body. Myslím, že auto je skvělé, ale nedokázal jsem mít rychlost a vytěžit z něj maximum. Udělal jsem chyby, zřejmě kvůli nedostatku praxe, ale čekal jsem, že bude jednodušší vrátit se a konkurenceschopně závodit," vysvětloval. "Mé starty tady i v Austinu byly velmi špatné, vzhledem k procedurálním problémům jsem na startovní čáře s nikým nedržel tempo. Bylo to zklamání, protože to je podstatná část závodu a je velmi těžké získat pozice zpět."

Grosjean po startu ztratil dvě pozice, během prvních tří kol se sice vrátil na šestou příčku, ale závod pro něj skončil už ve třetím kole. "Myslím, že každý v této chvíli potřebuje prázdniny, ale můj motor se rozhodl o trochu dříve. Samozřejmě to není způsob, jakým jsme chtěli zakončit rok, ale byla to pro tým fantastická sezona a myslím, že můžeme být opravdu hrdi, čeho jsme společně dosáhli. Letos jsme dokázali, že jsme elitní tým," chválil Francouz svého zaměstnavatele. "Dnešek byl pochoptilně zklamáním pro všechny, zasloužili si v tomto závodě po veškeré tvrdé práci víc, ale teď je čas si trochu odpočinout, a pak se zaměřit na to, abychom do roku 2014 vstoupili i při nových pravidlech znovu jako elitní tým."

Šéf týmu Eric Boullier byl rovněž zklamán z neúspěšného zakončení úspěšné sezony, ve které tým zaznamenal čtrnáct pódií. Přestože tým nedosáhl svého cíle umístit se v Poháru konstruktérů do třetího místa, je Francouz spokojen, protože získal více bodů než loni. Zdůraznil, že je hrdý na všechny své zaměstnance.

Ředitel traťových komisaří Alan Permane slíbil, že se inženýři podívají, jaká závada Grosjeana přesně potkala. "Celkově byla letos naše spolehlivost velmi silná," připomněl.

Ricardo Penteado z Renaultu přiznal, že inženýři před Grosjeanovým odstoupením zaznamenali výrazný pokles tlaku oleje, přesnou závadu tým ale oznámí až po podrobné analýze.

Doporučujeme

Články odjinud