Lotus si věří a doufá, že porazí i Red Bull

Lotus si věří a doufá, že porazí i Red Bull

Technický ředitel týmu Nick Chester odhaduje, že Lotus by mohl být nejrychlejší stájí používající agregáty od Renaultu.

Po prvních dvou předsezonních testech se čile spekuluje o tom, jak velké problémy má Renault se svými šestiválcovými turbomotory. Red Bull stále nedokázal vychytat dostatek much na to, aby odjel delší úseky. Problémy mají i jiné týmy, které používají francouzské motory. Nejlépe z nich zatím zřejmě vypadá Lotus. Technický ředitel Nick Chester věří tomu, že by Lotus mohl porážet další týmy Renaultu v čele s Red Bullem, zároveň se ale potřebuje dívat kupředu a snažit se dohnat zbytek konkurence.

"Myslím, že bychom mohli být nejlepším týmem s motory Renault. Tento týden nám to v porovnání s dalšími stájemi se stejnými agregáty rozhodně nejelo špatně. Vím, že mají jisté problémy. V současné době se můžeme soustředit jenom sami na sebe. Pokud jsme opravdu nejlepším týmem Renaultu, stejně musíme dohánět konkurenci, takže musíme myslet jenom na nás samé a posouvat se kupředu.

Dohnat ztrátu do Melbourne nebude snadné, to jistě. Mercedes už má za sebou několik dobrých testů a dosáhl dobré úrovně, zatímco my pořád činíme progres. Neumím si představit, že by Mercedes zvládl do Melbourne ještě výrazněji poodskočit. Máme ale co dotahovat," řekl Chester Autosportu. K problematice kolem Renaultu dodal, že různé problémy, které se tu a tam vyskytnou, nejsou záležitostí konstrukce. Otazníky visí nad softwarovou stránkou. 

Pastor Maldonado, který u Lotusu nahradil Kimiho Räikkönena, je velmi pozitivně naladěn a dokonce věří, že pohonné jednotky Renault mohou v průběhu sezony předčit i Mercedes. Venezuelský bouřlivák nechápe hysterii a obavy kolem nových motorů.

"Lidé se motorů Renaultu bojí. Myslím si ale, že je to skvělá společnost, která v minulosti vyhrávala vše. Nechápu ty obavy. Podle mě se postupně vyrovná Mercedesu, nebude-li ho dokonce porážet. Současná situace mi starosti opravdu nedělá.

S motory nemáme žádné velké potíže. Postupně se učíme jeho mapování a elektronické náležitosti, což je normální. Mercedes sice najel mnohem více kol než Renault, ale my to nemůžeme posuzovat, neboť tohle byly naše první testy a jeli jsme relativně bez problémů. Ano, prvních několik závodů bude hlavně o dojíždění do cíle. Žádný z týmů nevypadá, že má spolehlivost vychytanou na 100%," řekl Maldonado.

Osmadvacetiletý rodák z Maracay si sice není jist, jak velký dopad na Lotus bude mít vynechání testů v Jerezu. Stále ale věří, že je dobře, že opustil tým Williams, přestože ten v testech odjel více než sedmkrát delší vzdálenost:

"Je to asi nejlepší rozhodnutí, jaké jsem kdy udělal! Nemůžu odhadnout, jestli to bude po výsledkové stránce lepší, ale tohle byly naše první testy a sezona je dlouhá. Uvidíme."

Doporučujeme

Články odjinud