Lotus přesouvá pozornost na rok 2012, letos etablované stáje asi nedožene

Lotus přesouvá pozornost na rok 2012, letos etablované stáje asi nedožene

Tým Lotus se chtěl letos odtrhnout od ostatních nováčků a začít bojovat se starými týmy. Zatímco to první se mu povedlo, to druhé nikoliv. Větší posun vpřed očekává příští rok.

"Řekli jsme, že chceme letos závodit ve středu pole, ale nedaří se nám to," přiznal technický ředitel Mike Gascoyne pro Autosport. "Ale letos jsme hodně pokročili a před ostatními novými týmy máme dvousekundový náskok, ovšem stále ztrácíme sekundu a půl na vozy před námi. Bylo by hezké s nimi závodit na konci roku, občas porazit Williams a Toro Rosso, a příští rok v tom pokračovat. Věřím, že to můžeme dokázat."

Sekunda a půl je ale velký rozdíl, takže malajsijský tým se raději soustředí na nový vůz, aby se do středu pole určitě posunul v příští sezóně.

"Po letní přestávce se vývoj zaměří na auto pro příští rok, to by nás mělo nakopnout," pokračoval Gascoyne. "Na rozdíl od letošního auta, které bylo celé téměř nové ve srovnání s tím z roku 2010, bude to příští evolucí toho letošního. Bude mít stejnou převodovku, stejný tým designérů, stejný motor. Můžeme se zaměřit na díly, které ho zrychlí, než abychom dělali vše znovu."

Zrychlit by měl Lotus příští rok také díky nasazení KERS, letos jezdí stejně jako Virgin a HRT bez něj. Gascoyne nelituje, že se tým rozhodl systém letos nepoužít, protože do vozu mohl integrovat jen jednotku Red Bullu, a ta byla velmi poruchová.

"Příští rok, až budeme ve středu pole, ho potřebovat budeme. Co nám přinese? Tři desetiny? Letos by to pro nás nebyl rozdíl, ale příští rok, až budeme mezi ostatními, ho budeme potřebovat," dodal Gascoyne. Systém na rekuperaci kinetické energie z Milton Keynes by měl být příští rok už spolehlivý.

Doporučujeme

Články odjinud