Lotus odpískal partnerství s Quantumem, ale peníze má

Lotus odpískal partnerství s Quantumem, ale peníze má

Majitel Lotusu F1 Gérard Lopez ujistil, že je s jeho týmem vše v pořádku. Místo Quantumu Motorsports přináší peníze PDVSA.

Celé loňské druhé pololetí Lotus a Quantum Motorsports hovořily o tom, jak se spojí a jak tím tým získá peníze na několik let dopředu. Velké partnerství ale skončilo velkou blamáží.

"Rozpočtový deficit jsme loni znovu pokryli my," přiznal Lopez v rozhovoru pro Auto Motor und Sport. "Peníze od Quantumu nikdy nepřišly. Už jsme to zrušili. Pro rok 2014 máme rozpočet kompletní s naším novým sponzorem PDVSA (přišel s Maldonadem). Nové dluhy dělat nebudeme. Genii stále vlastní 98 procent."

Zbylá dvě procenta vlastní Lopezův přítel Andy Ruhan, který je teď také ve vedení týmu. Lotus má celkově dluhy 114 miliónů liber, ale z toho 80 miliónů dluží svému majiteli společnosti Genii, takže žádné větší problémy nehrozí. Lopez nemá v úmyslu chtít peníze zpět v dohledné době.

Dlužný zůstává tým také Kimimu Räikkönenovi za loňský rok. "Část platu dostal a dostane i zbytek," komentoval Lopez.

Co se týče zápisu do šampionátu, který FIA udělila Lotusu podmíněně, Lopez řekl, že měl tým v listině špatné jméno a že se vše určitě vyřeší, na startovním roštu chybět nebude.

Absenci oficiálního oznámení smlouvy na motory Renault vysvětlil tím, že se jednání protáhla kvůli snaze týmu stát se víc než jen řadovým zákazníkem, ale není pochyb o tom, že v útrobách E22 bude právě francouzský agregát.

Několik otázek se točilo také kolem faktu, že Lotus vynechá první testy. "My jsme velmi spokojení s vývojem našeho vozu, možná bude vypadat trochu jinak než ostatní," uvedl Lopez. "Ale věříme, že je lepší využít příštích pár týdnů v aerodynamickém tunelu, abychom z auta dostali víc. Získáme tím víc než testováním na trati. Získáme více výkonnosti."

Vzhledem k tomu, že lze v Jerezu očekávat relativně nízké teploty, budou podle Lopeze první testy užitečné jen pro zkoušení nových motorů. A Renault má hned čtyři týmy, takže ty tři ostatní nový agregát prověří. Chlazení a pneumatiky se ukáží v pravém světle až v teplém Bahrajnu.

Doporučujeme

Články odjinud