Lotus a Virgin poprvé postoupily do druhé části kvalifikace

Nováčci v kvalifikacích tradičně vyjíždí na trať co nejdříve. Díky zhoršujícímu se počasí jim to dnes vyneslo postup do druhé části.

Lotus
Šéfovi týmu Lotus Tonimu Fernandesovi po patnáctém místě Heikkiho Kovalainena došla slova. "Úžasný den," vysoukal ze sebe šťastný Malajec. "Vybojovat doma patnácté místo, to je úžasné." Litoval snad jen toho, že Jarna Trulliho zdržel v první části vůz Toro Rosso a Ital skončil na prvním nepostupovém osmnáctém místě. "Uvidíme, co se stane zítra, ale udělali jsme velký pokrok a dnes nás to může těšit," dodal Fernandes. Kovalainen potvrdil, že mu déšť sedí. "Je těžké zvolit správnou rychlost, je třeba i trochu riskovat. Bylo to i o štěstí, ale opět jsme porazili ostatní nové týmy," radoval se Fin a pochvaloval si zvolenou strategii. "U McLarenu a Ferrari si nemysleli, že bude tak pršet, takže na začátku nevyjeli a my toho plně využili," dodal Fin. Trulli byl zklamán, že se nedostal do druhé části. "Bohužel při mém nejrychlejším kole dostal vůz přede mnou hodiny, což mě zdrželo. Pak už se déšť zhoršil a nebyla šance se zlepšit," litoval. 

Virgin
Spokojeni byli i u Virginu. Timo Glock také postoupil do druhé části a kvalifikoval se jako šestnáctý. "Dnes je pro Virgin Racing velký den," řekl technický ředitel Nick Wirth. Vozy VR-01 při kvalifikacích stále nejezdí s minimálním množstvím paliva, aby se mohlo testovat řešení potíží s velikostí nádrže. Ve druhé části nasadil Glock příliš brzy přechodné pneumatiky. "To nás stálo pozici, ale pro závod to nebude hrát roli," komentoval situaci Wirth. Podle Glocka šla kvalifikace hladce, protože tým s deštěm počítal. "V první části bylo klíčové včas vyjet. Moje kolo bylo opravdu dobré a dostal jsem se dál. Je příjemné vidět, že jsme odvedli lepší práci než některé elitní týmy, které budou startovat za námi," radoval se Němec. "Zdá se, že zítra to bude bláznivý závod a uvidíme, jak to celé dopadne." Naopak Lucas di Grassi problémy měl a kvalifikoval se jako poslední.

Hispania
V takovém mokru jely vozy HRT poprvé a oba jezdci se opět snažili udělat maximum. Také díky problémům di Grassiho neobsadili poslední dvě místa na roštu. Dvaadvacátý Karun Čandhok byl rychlejší než týmový kolega Bruno Senna a těší se na start těsně za Trullim, Alonsem, Hamiltonem a Massou. Senna po smyku vyjel mimo trať, ale dokázal se vrátit zpátky.

Doporučujeme

Články odjinud