Loajalita jezdců nás povzbuzuje, říká Boullier

Loajalita jezdců nás povzbuzuje, říká Boullier

Náklonnost Buttona s Alonsem pomáhala McLarenu prokousat se těžkým obdobím.

Sportovní ředitel týmu McLaren Éric Boullier se nechal slyšet, že loajalita Fernanda Alonsa a Jensona Buttona pomohla týmu zvládnut náročnou loňskou sezónu.

McLaren zažil v roce 2015 velice nepovedený ročník, když v konečném pořadí Poháru konstruktérů dosáhl pouze na deváté místo, zejména kvůli nekonkurenceschopné pohonné jednotce navrátivší se Hondy.

Button s Alonsem dohromady posbírali pouze 27 bodů, přesto však zachovali spíše pozitivní přístup, i když v některých momentech byla jejich frustrace jasně hmatatelná.

„Miluji to spojení, které si s jezdci vytvoříte,“ řekl Boullier. „To je vlastně jeden z důvodů, proč jsem opustil DAMS, kde jsem působil jako generální ředitel, a koncem roku 2008 jsem šel ke Gravity (program výchovy mladých jezdců založen Gérardem Lópezem a Éricem Luxem, bývalými majiteli Lotusu).

Když jezdec skutečně důvěřuje svému závodnímu inženýrovi, a když se nad tím zamyslíte, on vkládá do vašich rukou svůj život, skutečně ho můžete rozvinout a posunout k výjimečným věcem tím, že ho postavíte mimo jeho komfortní zónu.

To je zřejmě část té práce, která mi chybí ze všeho nejvíce, dokonce víc než technická stránka věci.

Ale i tak, moje pozice mi umožňuje být blízko Fernandovi a Jensonovi. Jako každý velký šampion jsou posedlí vyhráváním. Dokud nemají přesně to, co chtějí, neustále staví tým pod tlak.

Když víte, jak zvládnout očekávání, znovu je ujistit o tom, jakým směrem jdeme, tehdy vám začnou věřit. Co je pro mě opravdu důležité, je fakt, že až do samotného konce loňské sezóny zůstali loajální.“

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud