Lidé zapínají televizi až na Q2, říká Steiner. Je opatrně pro nový formát kvalifikace

Lidé zapínají televizi až na Q2, říká Steiner. Je opatrně pro nový formát kvalifikace

Formule 1 zvažuje, že by od příštího roku pozměnila formát kvalifikace. Místo tří částí by měla čtyři.

Diskutuje se o možnosti, že by od příštího roku měla kvalifikace čtyři místo tří částí. V každé by vypadly čtyři auta. Do poslední části kvalifikace by postoupilo osm vozů.

F1 věří, že to může přinést více akce na trati a také větší drama. Už dnes se občas stane, že v první nebo druhé části vypadne někdo z větších týmů. V novém formátu by tato možnost byla ještě pravděpodobnější.

„Vypadá to, že hodně televizních diváků zapíná až na druhou část kvalifikace,“ řekl šéf Haasu Steiner, kterého cituje RaceFans. „Na první část se nedívají.“

Změna formátu nemusí být tak jednoduchá, jak se zdá. Jde zejména o počty pneumatik. Týmy situaci analyzují. 

„Máme obavy, pokud jde o pneumatiky. Je potřeba udělat nějaké studie.“

Steiner upozorňuje, že na změně mohou vydělat velké týmy, kterým v každé části teoreticky stačí jedno rychlé kolo. Plán ale v obecné rovině podporuje. 

„Myslím, že myšlenka v zásadě není špatná. Budou kratší části a někteří to mohu pokazit a vypadnout. Každý pracuje na menším souhrnu toho, co se může stát. Pak to pošleme Rossovi a uvidíme, co udělají. Musíme se jen ujistit, že to nebude špatné, protože kvalifikační formát v tuto chvíli není špatný. Pokud to není pokažené, neopravujete to.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud