Lewis Hamilton si v Maďarsku připsal letošní druhý triumf

Lewis Hamilton si v Maďarsku připsal letošní druhý triumf

Pilot McLarenu ustál tlak ze strany Kimiho Räikkönena a dojel si na Hungaroringu pro své druhé vítězství v této sezoně. Třetí skončil Räikkönenův týmový kolega Romain Grosjean.

Pořadí na startu určily výsledky včerejší kvalifikace. V ní si nejlépe počínal Lewis Hamilton. Společně s ním odstartoval z první řady Romain Grosjean. Z dalších míst vyjeli Sebastian Vettel, Jenson Button, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso, Felipe Massa, Pastor Maldonado a Bruno Senna. Desítku nejrychlejších uzavřel Nico Hülkenberg.

Start závodu se na první pokus nevydařil. Schumacherův vůz potkaly zatím neobjasněné problémy, kvůli kterým byl sedminásobný šampión odsouzen ke startu z pitlane.

Na podruhé už vše vyšlo. Lewis Hamilton si svoji první pozici bezpečně uhlídal, stejně tak jako Romain Grosjean tu druhou. Naopak, propadl se Sebastian Vettel, kterého ve třetí zatáčce předjel Jenson Button. Polepšil si také Alonso, jenž se dostal na páté místo před Räikkönena. Tomu na startu odešel KERS. Ve stejné chvíli zajel ke svým mechanikům Michael Schumacher, který si na svůj vůz nechal nazout tvrdší pneumatiky. Smůla německého šampióna ale provázela i nadále, neboť při své zastávce překročil maximální povolenou rychlost v boxech, za což mu sportovní komisaři udělili penalizaci 'drive-through'. Velký posun vpřed zaznamenal Mark Webber, jenž si polepšil o čtyři příčky.

V šestém kole se Hamilton těšil na čele závodu již dvouvteřinovému náskoku na druhého Grosjeana. Na dalších místech se pohybovali Button, Vettel, Alonso, Räikkönen, Webber, Senna, Massa a Hülkenberg.

Ve třináctém kole byl mezi piloty v první desítce nejtěsnější rozdíl mezi třetím Jensonem Buttonem a čtvrtým Sebastianem Vettelem. Ten čítal přibližně osm desetin vteřiny. Blíže k bronzové příčce se však jezdec Red Bullu ani za pomoci svého DRS v tu chvíli přiblížit nedokázal.

O tři kola později zamířil do boxů Jenson Button. Následovali jej Nico Hülkenberg a Pastor Maldonado. Pilot McLarenu se na trať vrátil na desátém místě a na bíle označených, tedy tvrdších, pneumatikách. Hülkenberg doplatil na rušný provoz, neboť se po své zastávce propadl o jedno místo ve prospěch Rosberga. V osmnáctém kole zajeli shodně do boxů také Vettel a Alonso. Oba dva si své pozice uhlídali. Španěl však na trať vyjel těsně za Sergiem Pérezem, což pro něj nebylo úplně ideální.

O jedno kolo později zavítal ke svým mechanikům ještě Lewis Hamilton. Jeho zastávka sice nebyla úplně nejrychlejší, litovat ale nemusel, protože to samé platilo i v případě Romaina Grosjeana v kole dvacátém.

Stejné štěstí neměl Fernando Alonso, ten se po prvním pitstopu propadl zpět za Kimiho Räikkönena.

V pětadvacátém kole se mezi piloty na prvních dvou příčkách začalo schylovat k souboji o vedení. Grosjean zrychlil a přiblížil se Hamiltonovi na rozdíl jedné vteřiny. Obdobně na tom byli také třetí Button a čtvrtý Vettel.

Avšak ani deset dalších kol nestačilo Grosjeanovi s Vettelem, aby své pozice vylepšili, a tak platilo následující pořadí: Hamilton, Grosjean, Button, Vettel, Räikkönen, Alonso, Webber, Senna, Massa, Rosberg.

V kole číslo třicet pět se ke své druhé zastávce odhodlal Jenson Button. Brit znovu nasadil měkké pneumatiky, z taktického hlediska ale spíše prodělal. Na trať se totiž vrátil těsně za Brunem Sennou a dal tak na dálku Sebastianu Vettelovi šanci polepšit si. To se vzápětí potvrdilo, Vettel se po své zastávce posunul na pomyslnou třetí příčku.

Ve čtyřicátém kole zajeli do boxů také Grosjean s Webberem, zatímco Hamilton až o jedno kolo později. I tentokrát si ale Brit svoji pozici před pilotem Lotusu pohlídal. Tím, kdo na druhém pitstopu prodělal, byl opět Alonso. Po své zastávce se na trať vrátil jako sedmý, což znamenalo až za Webberem.

O pořádný rozruch se v šestačtyřicátém kole postarali oba jezdci stáje Lotus. Kimi Räikkönen vytěžil se své strategie s dlouhým prostředním stintem maximum a poté, co k mechanikům zamířil podruhé, se na trať vrátil vedle týmového kolegy Romaina Grosjeana. V první zatáčce došlo málem ke kontaktu. Nakonec z tohoto souboje vyšel vítězně finský pilot. Grosjean se propadl na třetí příčku.

V padesátém kole tedy dále vedl Hamilton před Räikkönenem, Grosjeanem, Vettelem, Webberem, Alonsem, Buttonem, Sennou, Massou a Rosbergem. Räikkönenova ztráta na první pozici ale činila pouhou jednu vteřinu.

Pastor Maldonado dostál své pověsti, když si v souboji s Paulem di Restou o dvanáctou příčku počínal příliš agresivně a mezi oběma jezdci došlo ke kontaktu. Za tento prohřešek mu sportovní komisaři udělili penalizaci v podobě průjezdu boxovou uličkou.

Třináct kol před koncem závodu zajel k mechanikům potřetí Mark Webber. Strategii tří zastávek zvolil také druhý pilot Red Bullu Sebastian Vettel, Němec zajel znovu do boxů pouhé jedno kolo po Webberovi. Po návratu na trať svedl Vettel těsný souboj s Alonsem, své místo si ale pohlídal.

Na čele se ani osm kol před koncem nic nezměnilo. Stále vedl Hamilton s vteřinovým náskokem na Räikkönena. Mezitím ze závodu odstoupil Schumacher. O pár kol později jej následoval také Kartykejan z HRT.

Závěrečný útok ze strany pilota Lotusu už ale nepřišel a Lewis Hamilton si své vedení pohlídal až do doby, než nad cílovou čarou zavlála šachovnicová vlajka. Třetí místo na stupních vítězů obsadil Räikkönenův týmový kolega Romain Grosjean. Na dalších příčkách v první desítce dojeli Sebastian Vettel následovaný Fernandem Alonsem, Jensonem Buttonem, Brunem Sennou, Markem Webberem, Felipem Massou a Nicem Rosbergem.    

Formuli 1 nyní čeká více než měsíční přestávka. Další závod se koná až 2. září v belgickém Spa-Francorchamps.

GP Maďarska 2012

P.   Jezdec Tým Kola Ztráta
1   Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 69 Vítěz
2   Kimi Räikkönen Lotus-Renault 69 +1.0 s
3   Romain Grosjean Lotus-Renault 69 +10.5 s
4   Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 69 +11.6 s
5   Fernando Alonso Ferrari 69 +26.6 s
6   Jenson Button McLaren-Mercedes 69 +30.2 s
7   Bruno Senna Williams-Renault 69 +33.8 s
8   Mark Webber Red Bull Racing-Renault 69 +34.4 s
9   Felipe Massa Ferrari 69 +38.3 s
10   Nico Rosberg Mercedes 69 +51.2 s
11   Nico Hülkenberg Force India-Mercedes 69 +57.2 s
12   Paul di Resta Force India-Mercedes 69 +62.8 s
13   Pastor Maldonado Williams-Renault 69 +63.6 s
14   Sergio Pérez Sauber-Ferrari 69 +64.4 s
15   Daniel Ricciardo STR-Ferrari 68 +1 kolo
16   Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 68 +1 kolo
17   Heikki Kovalainen Caterham-Renault 68 +1 kolo
18   Kamuj Kobajaši Sauber-Ferrari 67 +2 kola
19   Vitalij Petrov Caterham-Renault 67 +2 kola
20   Charles Pic Marussia-Cosworth 67 +2 kola
21   Timo Glock Marussia-Cosworth 66 +3 kola
22   Pedro de la Rosa HRT-Cosworth 66 +3 kola
 -     Narajn Kartykejan HRT-Cosworth 60 +9 kol
 -    Michael Schumacher Mercedes 58 +11 kol

Doporučujeme

Články odjinud