Letošní změnou pravidel F1 dojde k pětinovému zlepšení závodění

Letošní změnou pravidel F1 dojde k pětinovému zlepšení závodění

Sportovní ředitel formule 1 Ross Brawn prohlásil, že podle odhadů by měly změny pravidel pro rok 2019 zlepšit závodění o 20 %.

Vozy pro rok 2019, jejichž data představení již některé týmy oznámily, budou postaveny na nových pravidlech a budou mít jednodušeji řešené přední křídlo a širší zadní křídlo.

Nová pravidla mají přinést možnost těsnějšího závodění a teoreticky nabídnout lepší příležitosti předjíždět.

„Dokud vozy nevyjedou, tak nevíme, jaké řešení připravili, ale z odhadů jsme dosáhli zlepšení asi 20 %,“ řekl Brawn. „Jsme tedy tak zhruba ve čtvrtině cesty, kde bychom podle nás měli být,“ dodává.

Během minulého roku provedlo vedení F1 ve spolupráci s týmy průzkum, aby pochopilo, jaké aerodynamické změny závodění pomáhají, a jaké naopak škodí. Týmy již mohou začít s vývojem budoucích vozů, ovšem všechny poznatky musí sdílet s vedením F1 a dalšími týmy. Brawn věří, že to přinese v následujících dvou letech výsledky.

„To, co se naučíme z tohoto aerodynamického programu, bude velmi důležité pro další větší krok v roce 2021. Je důležité zdůraznit, že je to filozofie a kultura, nikoliv jen jednorázové řešení,“ vysvětluje Brawn.

„Pokud s těmito změnami nedosáhneme všeho, co chceme, poučíme se z toho, zatlačíme a budeme pokračovat s další fází změn, dokud nebudeme mít vozy, které spolu mohou závodit mnohem efektivněji, což nyní nejde. Je užitečné podívat se, zda se týmy dokázaly vyvíjet a vydat se různými směry, protože na to nechceme přijít až v roce 2021,“ dodává.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud