Letošní závody budou vzrušující, předpovídá Kobajaši

Letošní závody budou vzrušující, předpovídá Kobajaši

Kratší životnost pneumatik Pirelli bude podle Kamuje Kobajašiho pro formuli 1 přínosem, diváci se můžou těšit na atraktivnější dění na trati. Ostatními novinkami si japonský pilot Sauberu jistý není.

"Především si myslím, že Pirelli odvedlo za tak krátkou dobu dobrou práci," hodnotil nové obutí Kobajaši. "Výsledkem jsou pneumatiky, které jsou ve srovnání s tím, na co jsme byli zvyklí, odlišné téměř ve všech aspektech. Úroveň přilnavosti je nižší, pneumatiky tak dlouho nevydrží a jakmile to s nimi přeženete, dramaticky ztratí výkonnost, až pět sekund na kolo. Ale tyto vlastnosti nemají náhodou a bude to znamenat více zastávek v boxech a vzrušující závody."

O vzrušení na trati se loni často staral Kobajaši svými odvážnými předjížděcími manévry. Letos budou jezdcům pomáhat při vzájemných soubojích znovu systémy na rekuperaci kinetické energie a nově nastavitelná zadní křídla. Kobajašiho odvaha by tak mohla trochu zapadnout.

"Asi ano," odpověděl na otázku, jestli bude předjíždění snazší. "I když si nemyslím, že by pomohl KERS, protože ho mají téměř všichni. Takže jde jen o zadní křídlo a nejsem si jistý, jestli ten nápad se sekundovou ztrátou na vůz vpředu (podmínka pro použití křídla v závodě) bude fungovat."

Na rozdíl od některých soupeřů se ale Kobajaši nedomnívá, že by ovládání těchto systémů až moc rozptylovalo při řízení. "Je to úkol pro jezdce a ti, kdo je budou používat nejlépe, budou ve výhodě vůči těm, kdo je využívají méně efektivně," řekl. "Je to záležitost soustředění, to je pravda. Určitě to dokážu zvládnout. Co se týče těch řečí, no, jsme závodní jezdci a stěžování si k tomuto byznysu občas patří."

Doporučujeme

Články odjinud