Letošní vozy budou podle Ferrari asi o 1,5 s pomalejší

Letošní vozy budou podle Ferrari asi o 1,5 s pomalejší

Ferrari odhaduje, že letošní vozy formule 1 budou kvůli novým pravidlům v oblasti aerodynamiky asi o 1,5 sekundy pomalejší.

Formule 1 v rámci pravidel pro letošní sezónu udělala několik změn. Vozy pro rok 2019 mají jednodušeji řešené přední a zadní křídlo, jednodušší brzdovou soustavu a také aerodynamické prvky na boku vozu. To vše ve snaze pomoci vozům jet blíže sobě.

„Když jsme poprvé testovali ve větrném tunelu, očekávali jsme, že to bude asi 1,5 sekundy na kolo, a to je to, co jsme i dostali,“ řekl nový šéf týmu Mattia Binotto.

„Tyto vozy jsou v porovnání s loňským rokem těžší, a aerodynamika, zejména přední křídlo, byla výrazně zjednodušena. Očekávalo se 1,5 sekundy a to bylo (dokázáno).“

Změny v oblasti předního křídla mají výrazný dopad na aerodynamiku celého vozu. To proto, že týmy nyní mají jednodušší návrhy k usměrnění proudění vzduchu a menší kontrolu nad tím, jak dostat vzduch směrem pod auto.

Technický ředitel týmu Racing Point Andrew Green již dříve nicméně vyjádřil pochybnosti, že tyto změny povedou k zajímavějšímu závodění.

„Nakonec bychom mohli mít problém zjistit, zda tato nová pravidla zlepšují závodění. Bohužel si nemyslím, že pomohou vyrovnat startovní pole. Z našich dat ovšem víme, že přinášejí výrazné ztráty výkonnosti, což se stále snažíme vyřešit,“ řekl Green.

Foto: Ferrari

Doporučujeme

Články odjinud