Letošní sezóna bude díky zkušenostem jiná, shodují se jezdci Toro Rosso

Piloti týmu Toro Rosso Jaime Alguersuari a Sébastien Buemi věří, že doposud získané zkušenosti ve formuli 1 jim v letošní sezóně pomůžou k lepším výsledkům, i když snadný rok neočekávají.

Alguersuari debutoval teprve v loňské Grand Prix Maďarska a má na kontě jen osm závodů. "No, určitě to bude letos delší než loni," konstatoval ve Valencii. "Alespoň máme čas se na tuto sezónu připravit. Zima byla dlouhá, protože jsme hodně trénovali v Rakousku a Španělsku."

"Měli jsme čas na přípravy a stále máme. To sice neznamená, že to bude snadnější než loni, protože ve formuli 1 je to vždy těžké, ale věřím, že to bude jiné. Budeme konkurenceschopnější a připravení na formuli 1."

Španěla čeká tento týden zajímavá premiéra, která by ještě před pár lety byla nemyslitelná. Loni totiž závodil, aniž by předtím řádně testoval.

"Ve středu to bude můj první den testů na trati! Loni byl každý trénink, závod i kvalifikace pro mě testem," řekl. "Loni jezdilo 19 vozů a jeden testoval. Pro mě byl závod testem a nemohl jsem s ostatními soutěžit, protože jsem byl ve velké nevýhodě."

"Nevěděl jsem, jak zacházet s plně natankovaným vozem. Letos bych měl v rámci každého testu najet tak 450 - 500 kilometrů. Většinu kilometrů jsem loni najezdil v pátek, pokaždé asi 300 kilometrů. Takže to má dopady i na fyzičku a psychiku, vždy je příjemné, když můžete odjet dlouhé jízdy a sbírat zkušenosti s vozem."

Alguersuari je proto nakloněn iniciativám Anthonyho Hamiltona a Stefanu GP, kteří mají v plánu prodávat jezdcům testy.

Týmový kolega mladého Španěla Sébastien Buemi je jen o trochu zkušenější, na kontě má jednu sezónu se 17 Grand Prix. I on věří, že letošní rok bude díky zkušenostem jiný.

"Abych byl upřímný, mnohem více si věřím," řekl Švýcar pro Autosport. "Za prvé znám téměř všechny okruhy, i když Korea a Montreal budou pro mě nové. A více si věřím také proto, že vím, jak to během závodních víkendů chodí. To jsem loni nevěděl."

"Jsem u stejného týmu, se stejnými mechaniky a inženýry. Pracuji znovu se stejnými lidmi, a to je dobře. Těžko říct, čeho dosáhneme, protože nevíme, jakou výkonnost budou mít ostatní, ale věřím si."

Buemi doufá, že by Toro Rosso mohlo letos překvapit, podobně jako v roce 2008.

Doporučujeme

Články odjinud