Letošní ročník 24h Le Mans odstartuje John Elkann z Ferrari | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Letošní ročník 24h Le Mans odstartuje John Elkann z Ferrari

Startérem letošního ročníku slavného závodu bude předseda představenstva Ferrari John Elkann.

Letošní ročník Le Mans byl kvůli pandemii odložen na srpen. Start je na okruhu la Sarthe naplánován na 21. srpna v 16:00. Na startovní rovince ho odmává předseda představenstva Ferrari John Elkann. 

Vozy Ferrari závodí v Le Mans dlouhodobě v kategoriích GT, ale v roce 2023 se vrátit také do královské kategorie hypercarů.

„Mávat vlajkou, která zahajuje 24 hodin Le Mans, jeden z nejslavnějších automobilových závodů na světě, je pro mě opravdu výjimečná pocta plná emocí,“ řekl Elkann. 

„Le Mans je mnohem více než jen výzva v podobě mechanické vytrvalosti. Je to jedinečný časový prostor, který připomíná největší závodní soupeření minulosti a každý rok vytváří nové příběhy a legendy. Historie Ferrari, která nás s těmito 24 hodinami také spojuje, je historií vášně, vzrušení a úspěchů v Le Mans, která začala v roce 1949. Především je to však příběh inovací, technologické odvahy a dramatických sportovních výzev na té nejvyšší úrovni.“

„To vše také vysvětluje naše nedávné rozhodnutí vrátit Ferrari v roce 2023 do třídy hypercarů a do Le Mans. Letošní netrpělivě očekávaný závod přivítá zpět fanoušky, jejichž přítomnost je pro jeho kouzlo tak zásadní. Rád bych poděkoval Automobile Club de l'Ouest za jeho neuvěřitelnou práci a samozřejmě za tuto výjimečnou výsadu odstartovat čtyřiadvacetihodinovku v roce 2021.“

Slavná závod v minulosti odmávala řada různých osobností – jezdců, šéfů automobilek, politiků, sportovců, herců a v roce 2008 dokonce astronauti. V souvislosti s Ferrari to byl v roce 2009 Luca di Montezemolo a v roce 2014 Fernando Alonso.

V minulosti startovali závod také třeba Henry Ford II., Giovani Agnelli, Jacky Ickx, Alain Delon, Brad Pitt nebo Chase Carey.

Doporučujeme

Články odjinud